Aktivistička snaga mladih križevačkih intelektualaca


Vedran Šantak (23) je apsolvent zagrebačkog Stomatološkog fakulteta, a Andrej Dundović (20) student druge godine istraživačkog smjera fizike na zagrebačkom PMF-u. Obojica su bivši križevački gimnazijalci i vrlo aktivni u organizaciji međunarodnih znanstvenih simpozija i studentskih susreta u svojim branšama. Iako su studijem i životom sve više orijentirani Zagrebu, rado navraćaju u Križevce, gdje su aktivni u lokalnoj udruzi P.O.I.N.T.

Šantak je stomatologiju upisao 2003. godine kao prvi izbor, jer je oduvijek želio studirati područje biomedicine, a stomatologija mu se, osim kao prva ljubav, uz to činila najboljim omjerom uloženog i dobivenog. Osim uspjeha na studiju, surađuje na brojnim studentskim projektima, pa je tako administrator internetske Stranice studenata stomatologije i jedan od autora prvog stomatološkog online rječnika u svijetu, predstavljenog i pohvaljenog na više međunarodnih simpozija. Kao potpredsjednik udruge studenata stomatologije jedan je od najzaslužnijih za njihovo uključivanje u rad Hrvatske stomatološke komore.

Za studij fizike Dundović je konačnu odluku donio u posljednji čas, iako je vrlo uspješno položio prijemni na zagrebačkom FER-u, jer su ga istraživanja u elementarnim znanostima i proučavanje osnovnih zakona prirode ipak više privlačili od svojevrsnog zasićenja računalima. Sudjelovanje na državnom natjecanju iz fizike samo je učvrstilo njegovu odluku o budućoj profesiji.

Obojica mladih Križevčana su angažirani i na popularizaciji znanosti u nas. Tako je Šantak već nekoliko godina koordinator i predavač na nacionalnom „Festivalu znanosti“, pod pokroviteljstvom ministra znanosti, a Dundović je s kolegom sa studija pokrenuo web projekt wiki.fizika.org za razmjenu materijala i znanja iz fizike.

Bez podrške Grada

Dundović će ove godine u kolovozu kao član studentske sekcije Hrvatskog fizikalnog društva sudjelovati na 23. međunarodnoj konferenciji studenata fizike u Krakovu u Poljskoj, no nije jednostavno pokriti troškove sudjelovanja i puta. Iako je, poput dvadesetak njegovih kolegica i kolega iz drugih krajeva Hrvatske, molbe adresirao na matični grad i županiju, odgovor i financijska podrška stigli su samo iz županije.
– Ne bih smatrao katastrofom da sam primio barem odbijenicu, ako Grad već nema mogućnosti sufinancirati troškove. Ostali kolege su dobivali potvrdne odgovore u roku par tjedana. – iznio je Dundović svoje iskustvo.



Domaćini mladima iz Europe i svijeta

U prikupljanju međunarodnog stručnog iskustva Dundoviću je pomoglo nedavno sudjelovanje u organizaciji međunarodnog turnira za mlade fizičare srednjoškolce u Trogiru. Kao domaćin ekipi Indonezije sklopio je nova prijateljstva, te smatra da upravo socijalni kontakti te razmjene mišljenja i saznanja s drugim ljudima daju širi kontekst i kritiku prethodno usvojenog znanja.

Krajem kolovoza Zagreb će biti domaćin 42. susreta Europske udruge studenata stomatologije, gdje je Šantak jedan od organizatora i delagata. Na susretu će se raspravljati o položaju studenata stomatologije te njihovom što kvalitetnijem obrazovanju i europskoj razmjeni.

– Neki od važnih projekata udruge EDSA su: ekološki osviještena stomatološka praksa, aktivno učenje u europskoj stomatološkoj školi te suradnja s udruženjem za edukaciju u stomatologiji. – ističe Šantak.

Aktivizmom protiv intelektualne močvare

I Vedran i Andrej članovi su križevačke neprofitne udruge P.O.I.N.T. gdje su im projektne aktivnosti vezane uz nove tehnologije te informiranje i edukaciju maturanata o mogućnostima studija u Hrvatskoj.

– U P.O.I.N.T.-u sam aktivan "iza pozornice", uz starije članove učim o operacijskom sustavu Linux i web tehnologijama. – iznio je Dundović, koji uz fiziku voli i programirati, a svoje znanje iz informatike prakticira radom na poslužiteljskoj infrastrukturi udruge P.O.I.N.T. i portala Križevci.info.

– P.O.I.N.T.-u sam se priključio prije tri godine jer sam prepoznao entuzijazam kolega koji su pod svaku cijenu htjeli Križevcima dovesti nešto novo. Surađivao sam i bio voditelj na nekoliko projekata. – kaže Šantak, uz nadu da će i drugi prepoznati važnost poticanja i ohrabrivanja udruge koja daje znatan doprinos za mlade Križevaca.

Od najnovijih studentskih i volonterskih aktivnosti, Šantak koordinira projekt Zubić vila, koji se bavi edukacijom djece o oralnom zdravlju i higijeni s ciljem prevencije karijesa i smanjenja dentalnog straha, te najavljuje promociju projekta za točno tjedan dana na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Dundović je pak s prijateljem Ivanom Radičekom, studentom FER-a, za Informatički klub Križevci razradio hvalevrijedan projekt učenja osnova programskog jezika C na daljinu za križevačke osnovnoškolce i srednjoškolce.

Kreativnost ovih i drugih mladih Križevčana ovdje ne prestaje, a na lokalnoj i široj zajednici je da njihove ideje istinski i podrži, jer mladi su naša sadašnjost, a ne tek budućnost.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.