Mladi se čudili da su ruke i srp nekada bili kao kombajn danas

STARINSKI KALNIČANI ŽELI KAO NEKAD Prikaz žetve žita na način prije pojave mehanizacije u potkalničkom kraju nova je manifestacija kojom se žele oživjeti starinski običaji.

Okupili su se na polju u Kalničkom Popovcu sa srpovima i kosama, njih gotovo stotinu, i prionuli poslu. Muškarci su marljivo kosili, žene su proizvod njihova rada skupljale, a proces je završavao kod kola, koja su žito odvozila na starinsku vršilicu. To je tekuća vrpca na starinski način, koji su u potkalničkom kraju oživjeli članovi Udruge Kalnički šljivari, KUD-a Kalnik, Kluba starih vozila Klip i same općine. Predsjednik šljivara Stjepan Slavečki zadovoljan je akcijom, koja je, priznaje, zapravo poslužila kao generalna proba za sljedeću sličnu aktivnost.

 

– Zato nismo htjeli previše ni medijski najavljivati, da se ne osramotimo – malo će i u šali Slavečki, koji dodaje da su se staroj metodi žetve, osim Popovčana, priključili i mještani okolnih sela kalničke općine.
– Alat nam je u dobrom stanju, izvukli smo ga iz naših kuća, funkcionira kao nekad – rekli su iskusni odrasli žeteoci, a djeca su u čudu gledala što su sve nekad mogle ljudske ruke, dok nije bilo kombajna.

Na kraju su vagnuli oko 120 kg pšenice, koja će poslužiti i za izradu domaćeg kruha. Ovo je, inače, jedna od dvije (druga je postavljanje divovske pisanice uoči Uskrsa) priredbe kojima popovečki šljivari nastoje obogatiti i kulturnu i turističku ponudu ovog kraja, u čemu se nadaju i potpori Županije, jer, kako kažu, oni su se prvi u županiji sjetili oživjeti nekadašnji način žetve žita. Načelnik općine Kalnik Božidar Kovačić, koji je u žetvi sudjelovao, kaže, ne kao političar već član KUD-a, da je zadovoljan izvedbom, ali da su uvidjeli i tehničke nedostatke, koje će dogodine ispraviti.

Novi natječaj za nabavu cijevne skele za utvrdu

Ponovno je raspisan natječaj za nabavu tzv. cijevne skele, koja bi trebala služiti kao pomagalo za restauratorske radove na starom gradu na Kalniku. Razlog ponavljanja natječaja, objavljenom u elektronskom oglasniku javne nabave, je što su obje pristigle ponude u prvom natječaju bile bez nekih nužnih atesta, poručuje načelnik Kovačić. Skela će, inače, ističe, postati vlasništvo Općine Kalnik i po potrebi će se, ovisno o fazama obnove kalničke utvrde, pomicati. Najprije će biti postavljena na južnoj kuli. Duljina obnove utvrde, naravno, ovisi o priljevu financijskih sredstava. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.