Načelnik Kovačić ističe opravdanost postojanja općine

KALNIK – Kalnik slavi Dan Općine, 13. obljetnicu osnivanja, te blagdan sv. Brcka, zaštitnika župe i općine. Iako je jedna od najmanjih općina u našoj županiji, sastoji se od sedam sela i nekoliko zaseoka raštrkanih po padinama Kalnika, načelnik Božidar Kovačić ističe opravdanost njezinog postojanja. Smatra da bi ukidanje malih općina značilo postupno gašenje života.
– Kraj koji nema osnovnu školu ili općinu, župu s crkvama, zdravstvenu i veterinarsku stanicu, usuđujem se reći da je osuđen na laganu propast. Ako nema tih osnovnih uvjeta za život, ljudi će se iseliti iz takvog kraja, upozorio je općinski načelnik B. Kovačić.

Kalnik jedini u našoj županiji ima status brdsko-planinske općine, pa se načelnik Kovačić nada da će ona opstati. Pobrojao je niz argumenata za to, odnosno što su svi koji su obnašali vlast učinili u proteklih 13 godina, od izgradnje cesta i elektrifikacije preko dogradnje škole i uređenja vrtića do sufinanciranja sanacije sakralnih i kulturnih objekata odnosno crkvi i Starog grada.

Zbog opasnosti od urušavanja, Stari grad Kalnik je zatvoren za posjetitelje. Tamo će uskoro, zahvaljujući Županiji, biti postavljena zaštitna skela, a osiguran je novac i za pokušaj sanacije južne kule, kaže načelnik Božidar Kovačić. Nada se da će dobiti više državnog novaca, kako bi kroz par godina opet Stari grad Kalnik otvorili posjetiteljima.
– Ja se nadam da će se kroz 4, 5 godina uspjeti opet pripremiti i osigurati građevina, kako bi turisti mogli ulaziti unutar samog Starog grada Kalnika, rekao je Kovačić i izdvojio da se mnogo radi na razvoju turizma u potkalničkom kraju, čemu će zasigurno pridonijeti nedavno otvoren potpuno obnovljeni Planinarski dom, u kojem su i otvorena nova radna mjesta.

Uz učinjeno, načelnik je u povodu Dana općine Kalnik pobrojao i planove, koji su, kaže Božidar Kovačić, vrlo optimistički, ali i realni. Posebno se izdvaja vodoopskrba.
– U rujnu mjesecu započinje se izgradnja sekundarne vodovodne mreže na području Općine Kalnik. Vrijednost radova iznosi 2 milijuna 200 tisuća kuna, a izgradit će se 10 kilometara sekundarnih vodovoda, najavio je načelnik Kovačić i dodao da će radove financirati Ministarstvo regionalnog razvoja sa 80%, dok će ostatak morati osigurati općina iz svog proračuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.