Božić je pod Kalnikom slavljen kao velikaš, ali dvorac urasta u korov

GORNJA RIJEKA ‘Potonuli’ splitski brodar još nije uredio objekt Povijest zdanja. Gornjoriječka općinska vlast vjeruje kako obnova zdanja plemićke obitelji ima perspektivu, da su svi nacrti spremni, ali da očito nedostaje – novca.

Kad je splitski poduzetnik Ratko Božić (kojemu izgleda tonu poslovne lađe, otkad se prošlog tjedna doznalo da na njegovu brodu u Gvinejskom zaljevu pomorci gladuju), 2007. za oko 2,7 milijuna kuna kupio dvorac Erdödy u Gornjoj Rijeci kod Križevaca, lokalna ga je vlast dočekala kao spasioca gospodarstva.

Kozmetičke promjene

Obećavao je da će posjed veličine 37.000 kvadrata, s dvorcem od 1100 kvadrata, iz 17. stoljeća, preurediti u luksuzni hotel s posjedom za jahanje i druge elitne sportove, no nakon prvotnoga zamaha oko uređenja, uglavnom kozmetičkoga (ponešto osvježeno pročelje, uklonjen korov i raslinje, sređen prilaz), stvari su stale. Bez obzira na to, Božić se redovito odazivao lokalnim turističkim manifestacijama, gdje je “slavljen” kao velikaš i dobrotvor. Dvaput godišnje svečanosti su, baš zbog njega, održavane u okolišu dvorca.

Načelnica Općine Gornja Rijeka Štefica Tukša (HSS) kazala je da je ovih dana bila na sastanku s predstavnicima Božićeve tvrtke, koji su prezentirali projekt i sve njegove obrise. Dodaje da je već prije tri mjeseca vidjela kompletno idejno rješenje dvorca u 3D tehnici pa kaže da je sve usuglašeno i s konzervatorskim zahtjevima Ministarstva kulture i očekivanjima Ministarstva turizma.

Bez građevinske dozvole

– Božić je prema općini ispunio sve svoje ugovorne obveze, a daljnje uređenje ovisi samo o njegovim financijskim mogućnostima. Jasno je da obnova ne može u potpunosti krenuti jer nema građevinske dozvole, ali i na tome se radi. Ova kriza ne ide na ruku nikome pa ne vjerujem da nije dotakla i njega – priznaje Tukša, objašnjavajući da je prenamjena derutnog dvorca u blistavi hotel želja i općine, županije i države. Prema uvidu u podatke s Trgovačkog suda u Bjelovaru, tek je 25. studenoga 2009. u Sudski registar upisana tvrtka Hotel dvorac Erdödy Rubido d.o.o. za turizam i usluge. Sjedište je u Gornjoj Rijeci, a predmet poslovanja tvrtke je organiziranje sajmova, kongresa, koncerata, revija, festivala, usluge u nautičkom turizmu, seoskom, zdravstvenom, kulturnom, wellness, kongresnom, lovnom, golf-turizmu, ribolovu… Osnivač je Marija Božić iz Splita.

Dvorac Erdödy je 1995. na 99 godina zakupio poznati zagorski “dvorcovlasnik” Siniša Križanec, o kojemu se tada govorilo da baš i nema interesa preurediti zdanje, u kojem je živjela i umrla Sidonija Rubido Erdödy, poznata kao prva hrvatska operna primadona, koja je glumila Ljubicu u prvoj našoj operi Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.