Dodijeljeno čak 20 plaketa ‘Tambura Paje Kolarića’

URUČENE NAGRADE MEĐUNARODNOG FESTIVALA HRVATSKE TAMBURAŠKE GLAZBE Svečanom dodjelom nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Osijeku je završen ovogodišnji, 33. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe, na kojem je, u proteklih deset dana, nastupilo više od trideset tamburaških orkestara.
Njihove natjecateljske nastupe pratila su dva stručna povjerenstva, koja su ocjenjivala cjelokupan nastup glazbenika i posebno izvedbu novih koncertnih skladbi. Najviše je i ove godine dodijeljeno zlatnih plaketa “Tambura Paje Kolarića” – čak 19, a sve ostale su srebrne. Tako su, u kategoriji seniorskih tamburaških orkestara, svi dobili “zlato” – Tamburaški orkestar Tamburaškog društva “Ivan Vuković” iz Parndorfa (Austrija), TO KUD-a “Oton Župančić” iz Artića (Slovenija), TO KUD-a “Dobreč” iz Dobreča (Slovenija) i TO TD-a “Ferdo Livadić” iz Samobora.

Među juniorskim tamburaškim orekstrima zlatna plaketa pripala je TO TD-a “Tomo Šestak” Koprivnica, TO STD-a “Pajo Kolarić” Osijek, TO KUD-a “Gaj” Zagreb, TO Glazbene škole “Albert Štriga” Križevci i TO “Krsto Odak” Drniš, dok su “zlato” u kategoriji dječjih orkestara odnijeli tamburaši iz Hrženica, Osijeka (TO Glazbene škole “Franjo Kuhač”), Samobora (TO TD-a “Ferdo Livadić”), Našica (TO “Kontesa Dora” i TD “Dora Pejačević”) i Rečice (TO KUD-a “Rečica”). Kategorija tamburaških zborova iznjedrila je pet zlatnih plaketa “Tambura Paje Kolarića”, a dobili su je glazbenici iz Zaprešića, Samobora (Tamburaški ansambl Glazbene škole “Ferdo Livadić”), Vipave, Slovenija (TO KUD-a Vipavski tamburaši”), Virovitice i Varaždina.

“Glas Slavonije” dodijelio je svoje tradicionalno priznanje, statuu “Zlatna tamburica” (to je rad akademskog kipara Marijana Sušca, a nagrada je ustanovljena 1994. godine), koja je ove godine završila u rukama Dragutina Korena, istaknutoga glazbenog pedagoga i dirigenta iz Varaždina. Odlukom žirija, nagrade su dodijeljene i najuspješnijim autorima ovogodišnjih praizvedbi. Zlatne plakete dobili su Julije Njikoš, Siniša Leopold i Josip Magdić, srebrnom je nagrađen Željko Bradić, a brončane plakete osvojili su Helena Vidic, Davor Bobić i Neža Žgur. Plaketa “Dr. Josip Andrić”, inače priznanje Hrvatskog društva skladatelja, na ovogodišnjem Festivalu pripala je Tamburškom orkestru KUD-a “Rečica” iz Rečice, za izvedbu skladbe “Intrada” skladatelja Josipa Magdića.

Na ovogodišnjoj festivalskoj završnici nastupila su i tri posljednja natjecateljska orkestra – iz Hrženice, Dobreča (Slovenija) i Križevaca, a osim dodjele nagrada prigodnim riječima nazočnima se obratio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a na kraju i Kruna First-Medić, dopredsjednica Hrvatskog tamburaškog saveza. Ona se prisjetila Franje Feketea i Frane Draguna, obojice danas sa zdravstvenim teškoćama, koji su svojim neumornim radom ovom festivalu dali golem doprinos. (GS)

Vezano

Komentari su zatvoreni.