Na ‘akademiji’ biskupa primili u pajdašiju

U Hrvatskom domu u Križevcima prošli je petak održana svečana akademija kojom je bjelovarsko-križevački biskup mons.dr. Vjekoslav Huzjak preuzeo konkatedralu sv. Križa. Tom je svečanošću, nakon što je u ponedjeljak 3. svibnja biskup preuzeo ključeve konkatedrale i predvodio euharistijsku svečanost, završena dvodnevna proslava prvog dolaska biskupa Huzjaka u Križevce. Iz bogatog kulturno-umjetničkog i prigodnog programa odskakala je, prema riječima nekih prisutnih, ne sasvim primjerena zdravica hižnog japice i hižne mamice po Križevačkim štatutima koji su biskupa primili u križevačku pajdašiju.

Biskup Huzjak je okupljenima zahvalio na toplom dočeku te je poželio svakovrsni rast Bjelovarsko-križevačke biskupije u kojem će Križevci imati važno, po svojoj povijesti, čak i mistično mjesto. Zaželio je također da dva grada kroz biskupiju spojena u jedno – Bjelovar i Križevci – budu noseće bogatstvo vjerskoga sadržaja mlade biskupije podsjetivši kako je svojevremeno Marija Terezija spojila dva Križevca u Križevce, a kako Križevci svjedoče jedinstvo i u prožimanju grkokatoličkoga i rimokatoličkoga obreda na svojem teritoriju.

U programu su nastupili Gradski puhački orkestar Križevci, Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, Vokalni sastav „Allegro“, spiker Tomislav Baran te mladi glumci Ana Acić i Ivan Vuk, dok je mr. Renata Husinec održala iscrpno predavanje o bogatoj križevačkoj prošlosti s posebnim naglaskom na crkvenu povijest. Kroz akademiju je vodila Martina Valec-Rebić, prezentaciju koja je pratila cijelu akademiju priredila je Valentina Jurišić, tehničku izvedbu sadržaja potpisao je Marcel Kovačić, produkcijski dio programa župnik Krešimir Žinić, a scenarij i režiju Tanja Baran.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.