Križevačka eparhija bogatija za jednog svećenika, vlč. Romana Stupjaka

U subotu, 28. listopada 2017. godine vladika križevački, mons. Nikola Kekić, zaredio je za svećenika đakona križevačke grkokatoličke biskupije, vlč. Romana Stupjaka u crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Kaniži pokraj Slavonskoga broda.

Roman Stupjak rođen je 24. ožujka 1987. u Slavonskom Brodu. Odrastajući u Kaniži kod Slavonskog Broda, u uzornoj grkokatoličkoj obitelji – oca Nikolu, također svećenika i majku Ružu, te uz dvije sestre Nikolinu i Ivanu i brata Ivana, rodio se i duhovni poziv koji je osjetio još u mlađim danima. Da bi utvrdio svoj duhovni poziv, prvo je završio Tehničku školu, a potom kod Isusovaca u Zagrebu teologiju.

Prije mjesec dana vjenčao se sa suprugom, Anastazijom Simunović iz Križevaca, čiji je otac također grkokatolički svećenik – katedralni župnik u Križevcima.

Inače, katolicima istočnoga obreda, koji su na ovim prostorima ispovijedili katoličku vjeru pred Svetim Ocem prije više od 400 godina, dozvoljen je stari običaj kojim se za svećenika mogu zarediti oženjeni muškarci, a ne nužno oni koji su odabrali celibat.

Nakon svečanog ručka, biskup Kekić uručio je neojereju (mladomisniku) Romanu dekret o postavljanju za župnika u župama Mikluševci i Berak umjesto prečasnog protojereja stavrofora Joakima Simunovića koji odlazi u mirovinu, inače brata prečasnog Mihajla Simunovića, župnika križevačkog.

Misno slavlje s obredom hirotonije (ređenja) pjevanjem je uveličao Katedralni zbor zajedno sa članovima HPD “Kalnik” iz Križevaca pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.