‘Okitili’ bistu agronoma Bohutinskog

Križevčani koje je sunčana nedjelja danas nagnala na podnevnu šetnju parkom ispred Učeničkog doma mogli su primjetiti u najmanju ruku neobično okićen spomenik Gustava Bohutinskog. Naime, nepoznata osoba ili više njih odlomili su gornji dio niti dvometarske jelke u blizini biste slavnog križevačkog agronoma, genetičara i oplemenjivača bilja, koji su zatim položili uz postolje i nataknuli u rupu od rasvjete spomenika.

Za razliku od fotografija snimljenih oko podneva, već oko 16 sati netko je uklonio postavljeni vrh jelke, a pogled na mjesto uništene rasvjete ukazuje da je žarulja najvjerojatnije odnešena jer nema tragova stakla. Izmještene klupe u blizini te odbačene plastične čaše navjerojatnije su ostaci noćnog okupljanja s konzumiranjem napitaka. Na postolje biste sprejem nanešen znak anarhije te današnja obljetnica pobjede nad fašizmom možda su tek slučajnosti koje su se poklopile s ovom čudnom “svetkovinom”.

Otac i sinovi Bohutinsky

Gustav Bohutinsky (1877-1914.) jedan je od najznamenitijih hrvatskih agronoma, genetičara i oplemenjivača bilja, profesor na višem gospodarskom i šumarskom učilištu u Križevcima, znanstvenik i prvi hrvatski mendelist koji je razvio metode oplemenjivanja kukuruza i pšenice. Poznate su njegove sorte kukuruza, pšenice, raži i ječma. Njegova bista u parku Učeničkog doma djelo je akademskog kipara Emila Bohutinskog (1907-1996.), jednog od njegova tri sina, dok mu je drugi sin, imenjak, bio poznati hrvatski arhitekt, navodno jedini hrvatski student prestižne njemačke škole Bauhaus.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.