Ne vozite kao ‘pobješnjeli cucki’, budite hladne glave

Mario Pleša i Ivan Celovec najkulturniji motoristi Križevaca u 2009. godini: Prvi je put proveden izbor najboljeg vozača – neprofesionalaca, a cilj je povećanje prometne sigurnosti

Kad je Mario Pleša, 30-godišnji križevački ljubitelj motocikala, prozvan na središnjem gradskom trgu, u javnoj zahvali spomenuo “svoju dragu plavu yamahicu, koju voli, pazi i mazi”, nitko, a pogotovo supruga s jednogodišnjim sinom, nije mu lapsus uzeo za zlo.

Bez jurnjave

Kako i bi kad je Mario proglašen “najmotociklistom Križevaca” u 2009. godini. Laskavu titulu stekao je u izboru Automoto kluba Križevci, Policijske postaje Križevci i župe Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina, koji su prvi put proveli akciju biranja najboljih vozača.
– Bitno je bilo da vozač nije licenciran, dakle da se ne natječe, a kriteriji su bili poštovanje prometnih propisa i shodno tome nepostojanje kazni za prekršaje, nošenje kacige i zaštitne opreme – objasnio je kriterije bivši motociklistički as, član žirija Dražen Kemenović. Plešu je nagrada iznenadila te priznaje da joj se, u društvu stotina mopedista i motociklista, nije nadao.

– Kad sam čuo svoje ime, zbunio sam se, zato i jesam ono rekao – poručio nam je Pleša, vozač od malih nogu. Počeo je na automaticu, “još kad nisam nogama mogao do tla”, nastavio s jačim vozilima, da bi sad vozio yamahu. Vozačku dozvolu za motocikl položio je 2000. godine. Kaže da je unatoč iskustvu i dalje oprezan, da ne juri na dva kotača, a to preporučuje i mlađima.

– Po gradu se vozim normalno jer ima svakakvih ljudi, na motorima i u automobilima, na koje moraš obraćati pozornost. Bilo je situacija kada sam se mogao sudariti, primjerice kad je nedavno u Varaždinu ispred mene naletio traktor. A sjećam se da sam jednom s krosericom zapeo i u blatu jer sam bio nesnalažljiv – poručuje Pleša, te napominje da je u prometu bitno i predviđanje situacija, što jamči i sigurnu vožnju.

– Mladi vozači žele i dobiju jake motore, što nije dobro jer treba kretati postupno želite li dugo voziti. Ja sam dosad odvozio oko 80.000 kilometara. Savjetujem svima da ne gledaju okolo i da ne voze kao “pobješnjeli cucki”, već da budu hladne glave, nikad bez kacige, ona čuva glavu i život – zaključuje Mario, koji će ovaj vikend motorom put Vukovara.

Obzirnost i oprez

Lani je, prema podacima Željka Kemenovića iz PP-a Križevci, na hrvatskim cestama poginulo 96 mopedista i motociklista, a uvjeren je da ova akcija doprinosi da motociklisti budu obzirniji i prema sebi i prema drugima. Stjepan Peršin, tajnik AMK Križevci, smatra da se time promiče i kultura vožnje koja je dobra za sve. Uz Plešu priznanje je, kao najuzorniji motociklist, primio i Ivan Celovec, koji je, kaže, “puno na skuteru, ali uvijek nosim kacigu jer time štitim i sebe i druge”, a svim je gradskim vozačima vlč. Ivan Novak u crkvi udijelio blagoslov.

Stjepan Perišin, tajnik HAK-a Križevci, rekao je:
– Ovime se stvara i jedna kultura vožnje koja je dobra za sve u gradskom prometu.
Premda se špekuliralo s održavanjem ovogodišnje motoutrke na stazi u Gornjem gradu, Peršin ističe da svake godine moraju ispuniti neke zahtjeve, ali da je utrka, koja se vozi za Prvenstvo Hrvatske, neupitna.
– Moramo, s obzirom na novi rotor, ispuniti još neke standarde, ali utrka se sigurno vozi 27. lipnja – kaže on. (sen/VLM)

Vezano

Komentari su zatvoreni.