Đurđevo pod gorjanskom lipom

U organizaciji Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva “Lipa” Križevci, održana je tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija “Đurđevo pod gorjanskom lipom”. Uz učešće više od 320 sudionika, svečana je povorka krenula od Vatrogasnog doma u Gornjem gradu u dugoj koloni šarolikog izgleda i uzrasta. I ovim prigodom ne važi ona od “7 do 77”, već jedna nova, činjenična, uzrečica “od 3 do 85” godina.
Nakon dugih priprema, i uloženoga velikoga truda Organizacijskog odbora i pojedinaca, u ovim promjenjivim vremenskim uvjetima, i samo Nebo se smilovalo i podarilo lijepo vrijeme, a to je presudno za priredbu na otvorenom.

Na  putu do Gornjogradske lipe položeni su vijenci na rodne kuće znamenitih Križevčana i kod pila sv. Florijana, a na početku programa izvedena je Himna i podignut hrvatski barjak, taj simbol neovisnosti i samobitnosti Gornjograđana.
Po 758. put pročitana je Povelja bana Stjepana o sloboštinama koje je 1252. dodijelio Gornjem gradu, a godinu dana kasnije potvrdio i sam kralj Bela IV.
Pozdravnim govorom građanima, uzvanicima i izvođačima programa obratila se predsjednica društva “Lipa” gospođa Branka Gold, te podsjetila na dugu tradiciju održavanja Đurđeva pod gorjanskom lipom, naglasivši da se ta tradicija uspješno njeguje i u sadašnjosti, a tako će biti i ubuduće.

Pod vodstvom i u koreografiji Josipa Šatraka izveden je dječji igrokaz “Mrzli Jura”, a zatim je nastavljen program nastupom brojnih kulturno-umjetničkih društava i udruga. Posebno treba istaknuti da u našim krajevima amaterizam i njegovanje tradicije živi punim plućima, a programi su iz godine u godinu sve bolji i brojniji.
Ti mnogobrojni amateri s radošću se odazivaju pozivima “Lipe” da nastupe na Đurđevo u Križevcima, a neki to čine redovno već godinama. Tu prije svega mislimo na udrugu Podkalnički plemenitaši, naš puhački orkestar i Križevačke mažoretkinje, Pjevački zbor umirovljenika, Moto klub Križevci i mnoge druge koji ne štede truda i vremena da bi nastupili.

Posebno oduševljenje prisutnih pobudile su ne male, nego mini mažoretkinje, uniformirane djevojčice za koje bismo mogli reći bebe-mažoretkinje. Dražesno je djelovao natpis na majicama “I ja sam mažoretkinja”, ali one su imale i palice i pod brižnim okom “tete” čak su i vježbale. Hodale su u povorci, a čovjek bi pomislio da je logičnije da jedna “velika” nosi jednu tako malenu.
I to je amaterizam, ljubav prema nečemu što pojedincu čini radost u životu, a na ponos njemu i gradu u kojemu živi. A kad počinje u najranijoj dobi, onda je to garancija da će živjeti i u budućnosti.

Ugostiteljska ponuda bila je dobra, primjerena vremenu u kojemu živimo, a vrijedne članice “Lipe”, kao i obično, pripremile su poneki gornjogradski specijalitet koji su prisutni sa zadovoljstvom konzumirali.
Raspoloženje su održavali zvuci tamburica pa se i zaplesalo, a cjelokupni program je trajao više od tri sata. Uspješno ga je vodio doajen našega novinarstva i estrade, gospodin Ottone Novosel-Franz.
Međutim, sa žaljenjem moramo konstatirati da je svečana gradonačelnikova kočija u povorci vozila prazna, jer je Gradonačelnik bio spriječen da svojim prisustvom uveliča ovu i za Grad značajnu manifestaciju. Tim više, što je Đurđevo pod gorjanskom lipom uvod u nadolazeće Križevačko veliko spravišče.

Uz dužnu zahvalnost za nastup, treba istaknuti da su sudjelovali: Moto klub Križevci, Križevačke mažoretkinje, Odred izviđača Križevci, Puhački orkestar Križevci, Udruga Podkalnički plemenitaši, Gornja Rijeka, KUD “Križevci” Križevci, Udruženje umirovljenika Križevci, KUD “Prigorje” Križevci, KUD “sloga” Mikleuš, KUD “Cirkvena” Cirkvena, KUD “Rudar” Glogovac, Udruženje obrtnika Križevci, Klapa “Zrinski” Vrbovec, Tamburaški orkestar HORKUD-a “Golub” Bjelovar.

Vezano

Komentari su zatvoreni.