Znamenitosti nekadašnjeg carstva Inka predočili križevačkoj publici

Puni dojmova sa svojeg desetodnevnog novogodišnjeg putovanja i boravka u Peruu, Silvija Sanković Tomlinović i Ninoslav Tomlinović, mladi križevačko-varaždinski bračni par, neka su od svojih iskustava iz ove južnoameričke zemlje predstavili i križevačkoj javnosti u okviru tribine “Peru – naša indijanska avantura” festivala Culture Shock. Nastavnica likovne kulture i dipl. ing. geotehnike su uz projiciranje stotina fotografija predano iznijeli što su doživjeli boraveći u zemlji središtu drevnog indijanskog carstva Inka, ne kao tipični europski turisti, već kao osobe zainteresirane za kulturne i prirodne znamenitosti ove nekadašnje najvažnije jedinice Španjolskog kolonijalnog carstva.

Prisutni u publici mogli su, praćeni zvucima autentične peruanske glazbe, doznati što je tipično peruansko jelo ceviche kao i da konzumiranje čaja od lišća koke donosi nesanicu i glavobolju. Usto, objašnjen im je način kojim su Inke gradile svoje piramide sunca i mjeseca, te kako današnji Peruanci žive i privređuju od izrade i trgovanja narodnim nošnjama.

  U unutrašnjosti Perua Silvija i Ninoslav su vidjeli i jedinstvene životinje lamu i alpaku čija je vuna osnova za izradu spomenutih odjevnih predmeta koji se mogu kupiti na živopisnim tržnicama. Neke od tih predmeta donijeli su u Klub kulture. Tomlinovići su bili osobito zadivljeni znamenitostima gradova Cuzco i Puno kao i suprotnostima glavnoga grada Lime, a djeliće svojih dojmova predočili su i Križevčanima.

Vjerojatno dvije najznamenitije atrakcije Perua, možda i cijele Južne Amerike, svakako među vrhunskim atrakcijama zapadne hemisfere, su jezero Titicaca, sa svojih 3810 m nadmorske visine najviše plovno jezero na svijetu i zaboravljeni sveti grad Inka Macchu Picchu, oko čije stvarne namjene i danas postoje dvojbe. Gosti druge putopisne tribine križevačkog kulturnog događaja tim su mjestima prošli idući često neprohodnim putevima i pod utjecajem ćudljivog peruanskog vremena uz razrijeđeni zrak na neslućenim nadmorskim visinama.

Iskustva svoje avanture iznijeli su i na ovoj krasnoj večeri, a sigurni smo kako će ovaj par, koji je proteklih godina proputovao gotovo svim svjetskim kontinentima, i ubuduće priređivati slična putopisna predavanja, educirajući time križevačku javnost te upoznajući je s drugim kulturama i civilizacijama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.