‘Zvonko i Gradski ured za kulturu’ oduševili Klub kulture

Festivalska subota pretprošlog vikenda u Križevcima, nakon otvorenja izložbe karikatura i crteža Nika Titanika, ponudila je i jedinstveni glazbeno-scenski nastup umjetničke skupine “Zvonko i Gradski ured za kulturu” iz Zagreba. Pod vodstvom kazališnog i filmskog redatelja, glumca te energičnog civilnog aktivista Marija Kovača, program gotovo dvosatnog klupskog cabareta oduševio je publiku Culture Shock Festivala, a Kovač je zatim preuzeo ulogu DJ-a, već omiljenog u Križevcima, kako bi rasplesao stopedesetak posjetitelja u Klubu kulture.

 

Okupljeni na temeljima nekad aktivnog Schmrtz Teatra, “Zvonko i Gradski ured za kulturu” djeluju već petnaestak godina, a poznati su po tome da nastupaju jednom godišnje, a svojim neponovljivim svirkama u kostimima šokiraju i zabavljaju. Uz Marija Kovača vokali su još bile “nevjeste” Zrinka Kušević i Ana Franjić, dok je treća djevojka na sceni, Lana Filipin, svirala bas gitaru. Bubnjeve je udarao Damir Kantoci zvan Krvavi, a gitaru je svirao Maksimilijan Ružimski. “Sedmorku veličanstvenih” upotpunio je Dean Cigo Krivačić na raznim perkusijama i frulici.

Pričom o mladiću Zvonku koji se jednog dana sa svojim kreativnim projektom obratio u Gradski ured za kulturu ili, preslikano na današnje prilike, Gradsko kulturno vijeće, ali i drugim urnebesnim izvedbama, poput recitacije “Barbara” o ljubavnom paru koji se zbog neriješenog stambenog pitanja voli po klupama i haustorima, Kovač se križevačkoj publici otkrio i kao komični frontmen neobičnog benda čiji put do (ne)uspjeha opjevava u svojevrsnom urbanom epu.

Bend je u proteklom desetljeću izdao i nosač zvuka, pa su tako izveli gotovo sve brojeve s prvijenca “Rapa a sastama” (Zvuk Močvare, 2004.), poput Gledam televiziju, Rupa (u sistemu), Let’s Go Away For A While i My Old Lady. Na kraju programa Kovač je, potaknut oduševljenjem publike, najavio mogućnost da nastupe još jednom u 2010. godini, no ipak su Križevci imali tu priliku prvi ugostiti ovaj jedinstveni glazbeno-scenski performans za ovu godinu. U ponoćnoj slušaonici DJ Marija Kovača klupski posjetitelji su mogli uživati u glazbenoj kombinaciji skladbi Stop the War in Croatia, Mama Kukunka i Carmina Burana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.