Danas u knjižnici pregled očnog tlaka i debljine rožnice

Povodom Svjetskog dana glaukoma, Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci u suradnji s Općom bolnicom Koprivnica i dr. Tigrenom Csik poziva danas od 9 do 16 sati na studijski odjel knjižnice na besplatni pregled očnog tlaka i debljine rožnice.
– Ove akcije smo organizirali u knjižnicama (u Đurđevcu 10.3. i u Koprivnici 12.3.), naše županije, kako bismo upozorili na potrebu čuvanja vida i potaknuli sve koji dobro vide da na vrijeme kontroliraju očni tlak i sve one koji imaju glaukom da redovito koriste terapiju, istaknula je dr. Chik, naglasivši da se radi o bezbolnom i jednostavnom pregledu.
Glaukom je skupina bolesti oka (zelena mrena, “tihi lopov vida”) kod kojih dolazi do oštećenja vidnog živca, kao posljedica povišenog očnog tlaka. Iako je riječ o ozbiljnoj bolesti, u većini se slučajeva lako dijagnosticira i kontrolira te se sljepoća može prevenirati. Među rizične faktore za razvoj glaukoma, osim genetskih predispozicija, spadaju nereguliran krvni tlak, šećerna bolest i uzimanje kortikosteroide.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.