Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1048

Tomo Sermage zaslužan je za izgradnju zgrade na adresi Zakmardijeva 5 u Križevcima. Izgrađena je 1856. da bi bila pučka škola, a danas su u njoj Pučko otvoreno učilište i Planinarsko društvo Kalnik. Na njenom je mjestu bila kuća u kojoj se 1852. rodio Milan Grlović, osnivač Hrvatskog novinarskog društva (foto: R.Matić)
Grof Petar Troillo Sermage (1722-1771), o kojem će biti ispričana intrigantna istinita priča u ovoj emisiji (ilustracija iz računalne prezentacije Vladimira Huzjana)
Grof Petar Troilo Sermage (1722-1771), o kojem će biti ispričana intrigantna istinita priča u ovoj emisiji (ilustracija iz računalne prezentacije Vladimira Huzjana)

Na početku emisije završavamo priču o “udomaćivanju” obitelji Sermage u Hrvatskoj. Nastavljajući na mjestu na kojem smo prekinuli u prošloj emisiji, preslušavamo drugi dio predavanja dr.sc. Vladimira Huzjana održanoga 18. prosinca prošle godine u Križevcima u Gradskoj vijećnici, u zgradi koja je nekada bila prva u nizu u Sermagijevoj ulici, kako se tada često (neispravno) pisalo i izgovaralo. Ovo se predavanje temelji na proučavanju zapisa kroničara iz 18. stoljeća Baltazara Adama Krčelića. Budući da je on živio od 1715. do 1778. godine, a obitelj Sermage se u Hrvatskoj “gasi” sredinom 20. stoljeća, ovo predavanje obuhvaća samo početak afirmacije obitelji Sermage u Hrvatskoj, pa ne stiže niti do onoga trenutka kada jedan član obitelji svojim djelovanjem utječe i na povijest i razvoj Križevaca. Zbilo se to tek u 19. stoljeću. U diskusiji poslije predavanja postavljeno je pitanje koji je to Sermage važan za Križevce toliko da ima i svoju ulicu u gradu, ali osim naslućivanja tko bi to mogao biti, nije došlo do sigurne konstatacije. U ovoj ćemo emisiji nakon preslušavanja predavanja i diskusije riješiti i tu zagonetku. Naime, prije desetak godina u emisiji Ne dirajte mi krugove tadašnja kustosica Gradskog muzeja Križevci, etnologinja Melita Habdija u nekoliko je desetaka nastavaka uređivala rubriku u kojoj je iz emisije u emisiju obrađivala ulicu po ulicu u Križevcima pričajući o njenim značajkama, zanimljivostima i porijeklu imena. Dana 17. svibnja 2005. godine, dan prije Međunarodnog dana muzeja, pričala nam je upravo o Sermageovoj ulici koja je u međuvremenu “preseljena”, pa se tako danas zove ona ulica koja počinje sa zgradom Gradskog muzeja. Tako ćemo iz njenih, a ne iz Krčelićevih zapisa, saznati tko je Tomo Sermage i što je učinio za Križevce. Pripremajući emisiju iznova smo prikupili informacije o Tomi Sermageu od Melite Habdije koja je sada ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima, pa smo tako ustanovili da se danas sjedište Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima nalazi upravo u zgradi koju je dao izgraditi Tomo Sermage kao pučku školu! Ostale činjenice poslušajmo u emisiji!

Tomo Sermage zaslužan je za izgradnju zgrade na adresi Zakmardijeva 5 u Križevcima. Izgrađena je 1856. da bi bila pučka škola, a danas su u njoj Pučko otvoreno učilište i Planinarsko društvo Kalnik. Na njenom je mjestu bila kuća u kojoj se 1852. rodio Milan Grlović, osnivač Hrvatskog novinarskog društva
Tomo Sermage zaslužan je za izgradnju zgrade na adresi Zakmardijeva 5 u Križevcima. Izgrađena je 1856. da bi bila pučka škola, a danas su u njoj Pučko otvoreno učilište i Planinarsko društvo Kalnik. Na njenom je mjestu bila kuća u kojoj se 1852. rodio Milan Grlović, osnivač Hrvatskog novinarskog društva (foto: R.Matić)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo jedan roman i knjigu koja se bavi Nietzscheovom filozofskom misli. U Vijestima Krugova riječ je o ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture, čut ćemo koje osobine po definiciji Antona Pavloviča Čehova krase kulturnu osobu, jesu li bestseleri odista i najčitanija djela ili samo “najkupovanija” i što su to gifiti.

Na današnji datum obrađuje znamenite osobe i događaje vezane uz 27. siječnja. Rođendan je filozofa Schellinga te matematičara i književnika Lewisa Carrolla, završen je rat u Vijetnamu i sjećamo se holokausta, stradala su tri astronauta na početku projekta Apollo koji je ljude kasnije doveo na Mjesec (ali stradali su na Zemlji, na rutinskoj vježbi), obljetnica je smrti filozofa Fichtea i tako dalje…

Datum 27. siječnja u dobroj će mjeri “kreirati” i glazbeni izbor u emisiji. Slušat ćemo tako glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppea Verdija, Nicka Masona, to jest grupe Pink Floyd i Krešimira Blaževića, odnosno grupe Animatori. A i Vijetnamski rat će nam poslužiti kao inspiracija za odabir glazbe.

Bliski prolazak asteroida pored Zemlje 26. siječnja 2015. (preuzeto s neo.jpl.nasa.gov)
Bliski prolazak asteroida pored Zemlje 26. siječnja 2015. na udaljenosti tek oko tri puta većoj od udaljenosti Mjeseca (preuzeto s neo.jpl.nasa.gov)

U Svemirskom kutku istaknut ćemo neke trenutne zanimljivosti na našem nebu, čak dva kometa koja možemo vidjeti, jedan od njih i golim okom, a drugi bar dalekozorom, te jedan asteroid koji ne možemo vidjeti ali koji je upravo projurio pored našeg dvojnog sistema Zemlja – Mjesec. Na kraju, u Zanimljivostima, govorimo o nekim zanimljiviim činjenicama vezanim uz nas od rođenja do smrti, a u odjavi najavljujemo desetu Noć muzeja 30. siječnja. Te večeri u Križevcima možemo svakako posjetiti Likovnu galeriju u kojoj je najavljen prigodni program: izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata uz čak tri predavanja, o pavlinima u Križevcima, o senzacionalnom arheološkom nalazu u Brezovljanima, te o slavonskim i hrvatskim saborima u Križevcima. U Gradskom muzeju (koji se nalazi baš u Ulici Tome Sermagea) moći ćemo besplatno razgledati stalni postav uz stručno vodstvo i prezentaciju virtualnog muzeja.

Gradski muzej u Križevcima i pogled niz Ulicu Tome Sermagea u kojoj se nalazi. 30. siječnja održava se u njemu jubilarna deseta Noć muzeja (foto: R.Matić)
Gradski muzej u Križevcima i pogled niz Ulicu Tome Sermagea u kojoj se nalazi. 30. siječnja 2015. održava se u njemu jubilarna deseta Noć muzeja (foto: R.Matić)

Ne dirajte mi krugove broj 1048 emitira se 27. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 31. siječnja, od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci), a ne više kao donedavno, u 17 sati. Termin emitiranja reprize promijenio se prije dvije emisije, što nismo saznali na vrijeme, pa se ispričavamo svima koji, ravnajući se u posljednje vrijeme po našim informacijama, nisu u (pogrešno) navedeno vrijeme naišli na obećanu reprizu. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.