Sutra križevačka premijera Moliereovog ‘Tartuffea’

Sutra će u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima s početkom u 19:30 sati biti premijerno izveden Molièreov “Tartuffe”, nova predstava iz produkcije Bjelovarskog kazališta, u režiji Damira Mađarića. Glavnu žensku ulogu u predstavi igra križevačka glumica te profesorica hrvatskog jezika i književnosti Željka Šunjić, koja je za ulogu Dorine osvojila i nagradu za najbolju žensku ulogu na 2. Festivalu amaterskog kazališnog stvaralaštva koji se prošlog listopada održao u Županji.
Ulaznice za predstavu po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u upravi Pučkog otvorenog učilišta, uredu Turističke zajednice Grada i Art Rock Caffeu, odnosno sat vremena prije predstave na blagajni Velike dvorane. Organizator odobrava i 50%-tni popust u pretprodaji za srednjoškolske grupne posjete od deset i više učenika.

Zanimljive okolnosti i kontroverze oko samog djela sažete su u najavi koju preuzimamo s web-sjedišta POU-a: “Moliere je Tartuffa pisao i izveo 1664. godine, da bi 1667. godine Tartuff bio zabranjen. Iza zabrane je stajala tada tajna i mračna organizacija Družba presvetog oltarskog sakramenta. Promicala je družba katolicizam služeći se raznim sredstvima: milosrđem, vjerskom propagandom, nadzorom nad javnim životom, špijuniranjem, iznuđivanjem, mitom i progonom. Bilo je to daleke 1667. godine, ali ponešto od aktualnosti i oštrine Tartuffa nije se izgubilo ni danas! Vjerojatno bi današnji Tartuff rekao rečenicu “Tko je jamio, jamio je” ili poneku drugu rečenicu koja opravdava lopovluk, prevaru i otimačinu tuđeg.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.