Možemo se brinuti o svojim kćerkicama

RODITELJSTVO Žale se da im je Centar oduzeo djecu

Bez našega znanja iz križevačkog Centra za socijalnu skrb oduzeli su nam petomjesečnu Josipu i šestogodišnju Amaliju i preselili ih u SOS Dječje selo u Lekeniku – tvrde 39-godišnja Štefica Medač i 45-godišnji Zdenko Ježovita, nevjenčani majka i otac dviju djevojčica.

Tražili da se piše

Obratili su se za pomoć Večernjaku jer smatraju da su u stanju sami skrbiti o svojoj djeci, čije im odsustvo teško pada. Priznaju da su imali poteškoća u obitelji, dok su u Prikraju Križevačkom stanovali u zajedničkom kućanstvu sa Štefičinim bratom.

– Nakon jednog sukoba Štefica je završila na psihijatriji u Koprivnici, a ja sam iselio. Najmlađa je kći Josipa bila s majkom u bolnici, a starija Amalija kod moje sestre u Križevcima. Tada je Centar za socijalnu skrb odlučio obje naše kćerke povjeriti u udomiteljsku obitelj Delfe Benković u Svetom Ivanu Žabnu, s čime sam se složio dok je Štefica bila u bolnici. Kad se ona vratila nadao sam se da ćemo živjeti kao zajednička obitelj jer sam osigurao smještaj u gradu i našao posao, kako su to tražili iz Centra za socijalnu skrb, pripovijeda Zdenko Ježovita.

Socijalni radnici su, pak, ustrajali da se utvrdi psihičko stanje Štefice i provjeri je li sposobna skrbiti o djevojčicama dok je muž na poslu.

– Tražili su da se podvrgnemo psihijatrijskom vještačenju, što smo odbili jer smatramo da to nije potrebno i da možemo brinuti o djeci. Zato me je iznenadilo kad sam na povratku s posla čuo da nam je socijalna radnica iz Centra bez pitanja odvela curice u SOS Dječje selo u Lekeniku. To me razljutilo, izgubio sam glavu i nazvao socijalnu radnicu. Priznajem da sam joj u afektu zaprijetio da ću joj pobiti djecu ako mi ne vrati Josipu i Amaliju, poslije čega sam se otišao prijaviti na policiju koja me pritvorila na 24 sata, kaže Ježovita.

Narušavali udomitelje

U rješenju Centra za socijalnu skrb o povjeravanju djevojčica na čuvanje SOS Dječjem selu navodi se da roditelji nemaju mogućnosti preuzeti brigu o djeci. – Svojim učestalim posjetom djeci u udomiteljskoj obitelji u Svetom Ivanu Žabnu narušavali su pravilan odgoj djece i remetili obiteljsko ozračje u navedenoj obitelji, jer su djeci obećavali da će brzo kući – objašnjava socijalna radnica.

Prijetnje socijalnoj radnici

Socijalna radnica ne želi da joj se spominje ime zbog prijetnji koje joj je izrekao Ježovita protiv kojeg će, kaže, policija podnijeti kaznenu prijavu. Ježovita tvrdi da je njen suprug njemu prijetio dok je bio u pritvoru u križevačkoj policiji. Navodi da je bio branitelj u Domovinskom ratu, da po toj osnovi ne uživa nikakva prava jer ih nije ni tražio uvjeren da mu je bila čast braniti domovinu. U Centru za socijalnu skrb savjetuju Štefici i Zdenku da pristanu na psihijatrijsko vještačenje, jer pokaže li se da je s njima sve u redu djevojčice će im se vratiti. (on)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.