Ja idem u komunu pa bih stan dala Draženu, on ionako nema kamo

– Mene neće biti oko dvije godine i stan će biti prazan, ali Dražen bi mogao ovdje boraviti – poručuje Marija Vincek (28), koja je zaštićeni najmoprimac u stanu od 44 kvadrata, na polukatu stare zgrade bivšeg Centra za socijalnu skrb u Križevcima. Ali, ako Gradu, kao vlasniku, ne podmiri dug od 1902,04 kuna, neće više moći ondje živjeti.

Proživjela traume

– Ja i ne želim više biti ovdje jer sam imala dosta trauma, a ionako idem u komunu u zagrebački Reto Centar, našla sam na internetu, idem se liječiti od tabletomanije – otkriva Marija, koja je stan naslijedila lani od pokojnog muža Danijela. Ima i dvoipolgodišnju kćer, o kojoj skrbi njena majka, a sama Marija danas je bez posla. Bila je konobarica, poduzetnica…

Sad je naumila stan, tj. prostor s kuhinjicom, koja je i kupaonica, te dva sobička i zahodom na posebnom ulazu, prepustiti Draženu Brlečiću (45).

– Mi smo prijatelji, došel sam sim prije 2 mjeseca jer me iz starog stančića bez vode sterala gazdarica, tam sam bil od 1996. – kaže Brlečić, dodajući da je bio u ratu od 1991. do 1996. i da se liječi od PTSP-a, za što, tvrdi, ima svu dokumentaciju.

– Imam mirovinu blizu 2000 kuna i mogel bi platiti taj dug, možda ne odjednom, ali u tri navrata bi – veli Brlečić, koji trenutačno ne radi, nego se, kaže, snalazi.

– Bil bi na toplom, imal bi i jesti, jer ako ne bu tu nikoga, kam bum s frižiderom, vešmašinom…- sažima svoj plan Marija, jamčeći da Dražen ne bi uništio prostor.

– Ja sam na popisu MORH-a za stan, ali vjerujem da bih kao socijalni slučaj mogao dobiti negdje za živjeti u gradu – tiho će on.

Marija će mu, kaže, po odlasku u komunu, ostaviti ključeve.

Gubi pravo

No, pročelnik Anđelko Nervo upozorava nas da ovaj “deal” i nije moguć.

– Ako ona ode u komunu, praktično gubi stan, jer je zaštićeni najmoprimac. Najam dosad nisu plaćali (mjesečno je 67,93 kn). Ne možemo utjecati na to što je s nekim živjela, no stan ne može koristiti nitko drugi, osim onih koji su uvedeni u ugovoru o najmu, ili su u bračnoj zajednici ili kao osobe o kojima se netko skrbi – objasnio je Nervo.

M. Vincek je, inače, kći iz prvog braka poznatog križevačkog političara, no i ona i on rekli su da ne žele govoriti o privatnim stvarima.

Pročelnik UO za gospodarstvo i financije, Darko Masnec, čiji potpis stoji na opomeni pred tužbu od 15. siječnja, i u kojoj se M. Vincek obavještava o dugu, s napomenom da će, ako ga ne podmiri u roku od 30 dana, što je jučer isteklo, Grad biti prisiljen naplatiti se sudskim putem i raskinuti ugovor o najmu, kaže da “neće biti deložacije”.

– Još nikoga nismo istjerali ako nije platio u roku, kod prisilnih naplata davali smo još vremena, pa kad plate, ostat će u stanu – otkrio je Masnec, uputivši nas na kolegu Nerva, zaduženog za stambeno-komunalne djelatnosti.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.