Maškare osvajaju središta gradova

KOPRIVNICA, ĐURĐEVAC, KRIŽEVCI – Prva polovica veljače vrijeme je, kako bi zlobnici rekli, kada maškare svih vrsta i službeno preuzmu vlast, bez straha od javnog mišljenja zauzmu gradske ulice i trgove te bez prikrivanja uvedu svoju diktaturu. Iako su maškare predvođene bračnim parom Tajkum ključeve Koprivnice preuzele prošlog utorka, tek za nedjelju najavile su pohod na središta grada. Velika fašenska povorka krenut će u 14 sati s parkirališta pored Podravke prema Zrinskom trgu.
– Predviđeno je predstavljanje svih skupina koje sudjeluju u velikoj fašenskoj povorci. Najprije će doći djeca iz koprivničkih dječjih vrtića, a potom skupine odraslih koje su se maskirale za ovogodišnji fašnik. Svaki će nešto malo reći o sebi, uputit će poruku, malo zaplesati, zapjevati, kaže Tajkumica Jadranka Lakuš.

Za sve dječje skupine bit će dovoljno Podravkinih krafni i čaja, a odrasli će svoju zabavu nastaviti u Hotelu Podravina, gdje će biti izabran i tradicionalni Najdebleši kraflin. Iako kaže da se neki pribojavaju vremenskih prilika, Jadranka Lakuš ipak očekuje na trgu 500-njak maškara. Također podsjeća da će na sam fašnik, u utorak, najmlađi imati svoj poseban maskenbal u Domu mladih.

Fašenska nedjelja vrijeme je održavanja i tradicionalnog ‘Malog fašenka v Đurđevcu’, oko kojeg su se ove godine potrudili Osnovna škola ‘Grgura Karlovčana’, Turistička zajednica grada i Dječji vrtić ‘Maslačak’, čija ravnateljica Gabrijela Golub kaže da će u poslijepodnevnom programu na Trgu svetog Jurja sudjelovati oko 650 maskiranih učesnika.
– Najbrojniji su Dječji vrtić ‘Maslačak’ i OŠ ‘Grgur Karlovčan’. Zatim, gosti su nam djeca vrtića iz Ferdinandovca i poseban program OŠ ‘Grgura Karlovčana’, također sa jednom skupinom djece, izvijestila je G. Golub.

Na središnjem đurđevačkom trgu bit će i Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, a za uspomenu sve prijavljene skupine primit će priznanja. Nagrade će dobiti najoriginalnije skupine predškolskog uzrasta i osnovaca, maska najljepšeg Picoka, najljepši mali fašenk i najljepše maskirana obitelj. O njihovom izboru odlučit će prosudbena komisija sastavljena od ‘fašenskih sucov’.

A Križevčani neće čekati nedjelju, nego već sutra pokazati svoje fašničke kreacije u povorci, koja će uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra i mažoretkinja krenuti iz dvorišta Osnovne škole Ljudevita Modeca prema središtu grada u 10 i 30. 
– Na Strossmayerovom trgu imamo jedan fašnički orkestar, jer očekujemo da će maske nešto zapjevati i zaplesati pa moramo biti pripremljeni kao organizatori. Tamo će se sve maske predstaviti, pokazati nam što znaju, rekla nam je direktorica Turističke zajednice Vlasta Kliček.

Naravno, za očekivano hladno vrijeme osigurano je i grijanje u vidu čaja za male i kuhanog vina za velike, kao i krafne za sve. Turistička zajednica grada organizator je Križevačkog fašnika proteklih 40-tak godina, a Vlasta Kliček očekuje da će se na sutrašnjem okupiti oko 300 sudionika.

Vezano

Komentari su zatvoreni.