Za ostanak u građevinarstvu osnovali tvrtku kćer Gradkom

KRIŽEVCI – Od početka prošle godine izmjenama zakona ukinut je takozvani rad u vlastitoj režiji, u kojem su komunalne tvrtke mogle izravno s naručiteljima ugovarati poslove izgradnje, primjerice vodovodnih i drugih komunalnih sustava. Stoga, kako su tijekom godina komunalna poduzeća razvijala svoje građevinske operative, lani većina njih nije imala dovoljno ili uopće posla, pa su knjižili minuse u poslovanju. U slučaju križevačkog Komunalnog poduzeća to je značilo pad prihoda od 10 milijuna kuna, kaže predsjednik Uprave Goran Gregurek i dodaje da su u izboru sudbine 20-tak svojih građevinskih radnika imali dva moguća rješenja.
– Zapravo su sva komunalna poduzeća u RH poduzela određene mjere, koje ili idu k tome da se jednostavno ljudi zbrinjavaju kao višak, dakle sa otpremninama ili dijelom rasporede, ako za to ima potrebe, na druge poslove u komunalnim poduzećima, i drugi pravac je da se osnuju tvrtke-kćeri, kako se to kolokvijalno zove, i da one pokušaju samostalno nastupiti na tržištu, kaže Gregurek.

U križevačkom Komunalnom odlučili su se za drugu mogućnost.
– Mi smo išli na varijantu registracije tvrtke-kćeri u 100%-nom vlasništvu Komunalnog poduzeća. Zove se Gradkom i od 1. 1. ove godine krenula je s radom, doznajemo od predsjednika Uprave Gregureka.

Zbog zime jače no inače i činjenice da se tek pripremaju javni natječaji za razne ovogodišnje gradnje, zaposlenici nove tvrtke sada su na godišnjim odmorima. Prvi posao, kaže Goran Gregurek, već im je osiguran; to će biti gradnja križevačkog kolektora otpadnih voda Centar, a osim niskogradnje, u kojoj su najjači, Gregurek najavljuje da će se natjecati i za druge poslove. Na nekima, poput adaptacije dijela Doma zdravlja za potrebe medicinskog laboratorija već su se i dokazali.

– Znači, oni će ići na natječaje tamo gdje će natječaja biti i morat će davati kvalitetne ponude. Jasno, tamo gdje natječaji nisu potrebni, npr. prema građanima, tu mogu isto pružati usluge, od sitnih obrtničkih usluga do gradnje obiteljskih kuća. Mi smo to i do sad radili preko zime, za sve to smo registrirani u Trgovačkom sudu, pojasnio je G. Gregurek.
Direktor Gradkoma je bivši član Uprave Komunalnog poduzeća Stjepan Čut.

Vezano

Komentari su zatvoreni.