Zvonko Beljo USKOK-u: Polančec me nagovorio da izvučem 10 milijuna

AFERA PODRAVKA Bivši suradnik postao najvažniji svjedok: Umirovljeni pukovnik HV-a Zvonko Beljo, osnivač križevačke tvornice tjestenine, postao je ključna je osoba u istrazi koja je pokrenuta protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca

KOPRIVNICA, KRIŽEVCI – Zvonko Beljo (HDZ), umirovljeni pukovnik HV-a i osnivač križevačke tvornice tjestenine, ključna je osoba u istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Kako se neslužbeno doznaje iz koprivničke tvrtke, preko Beljine tvrtke Gradec Podravka je izvukla deset milijuna kuna.
– Dok god je istraga u tijeku, o tome ne mogu govoriti. Rado bih vam, dakle, dao informaciju, ali trenutačno o tome ne smijem govoriti – rekao nam je Beljo kojeg smo jučer zatekli u uredima križevačke tvrtke Gradec i koji nije želio ni potvrditi niti opovrgnuti informaciju da upravo njegov iskaz tereti Polančeca za kazneno djelo.

SVE O AFERI PODRAVKA

– Žao mi je što sam za istragu doznao od novinara. Službeno me o tome nitko nije obavijestio – izjavio je Damir Polančec za Media Servis.
– Koliko ja znam, moje ime nije u tom spisu, ali o tome pitajte te pouzdane izvore koji su vam to rekli. Naravno da ću doći i jedva čekam reći što imam, jer se cijela stvar preuveličava – rekao je Polančec.

Proširena istraga

Podravka je 5. rujna 2009. na račun križevačkog Gradeca uplatila zajam od 10 milijuna kuna, a odluku je potpisao bivši predsjednik Uprave Zdravko Šestak protiv kojeg je također proširena istraga zbog tog slučaja. Uz Šestaka i Polančeca, u tom su predmetu osumnjičeni i bivši član Uprave za financije Josip Pavlović te vlasnik SMS-a Srđan Mladinić. Nakon što je afera izbila, Beljo je ustvrdio da mu je Podravka uplatila novac pogreškom te ga je on nakon toga vratio koprivničkoj tvrtki. No, istražitelji su otkrili kako je to učinjeno fiktivno, a Gradec i SMS poslužili su samo da zametu trag. Beljina mala tvornica tjestenine u Križevcima, koja je u doba ekspanzije imala desetak zaposlenih, počela je surađivati s Podravkom prije četiri godine. U posao s koprivničkom prehrambenom kompanijom uveli su ga upravo Polančecovi ljudi: Zdravko Šestak i Josip Pavlović, glavni financijaš s kojim je Beljo bio osobno blizak.

U početku Podravki je isporučivao tjesteninu u godišnjoj vrijednosti do dva milijuna kuna, a poslije se taj iznos popeo na gotovo milijun eura. No, Beljina tjestenina u početku nije udovoljavala strogim Podravkinim standardima kvalitete pa mu je koprivnička kompanija pomagala i u razvoju tehnologije.

Mutni poslovi s Gradecom

Belju se u Koprivnici posljednjih godina često moglo vidjeti u društvu bivšeg člana Uprave Josipa Pavlovića, protiv kojeg je ovih dana proširena istraga i zbog mutnih Podravkinih poslova s Gradecom. Beljo je umirovljeni pukovnik HV-a i ratni zapovjednik križevačke 3. bojne koja je djelovala u sklopu 117. koprivničke brigade. Nakon umirovljenja Beljo pokreće vlastiti biznis, a križevački krugovi ističu kako ga se posljednjih godina rijetko moglo vidjeti u javnosti.

U Polančecovu domu cijeli dan nije bilo nikoga

KOPRIVNICA – Damir Polančec danas je bio jedna od najtraženijih osoba u Hrvatskoj jer su mediji htjeli doznati kako komentira činjenicu da ga USKOK sumnjiči za nezakonito posredovanje u aferi Spice. U obiteljskoj kući u Oružanskoj ulici u Koprivnici Polančecu jučer ni traga ni glasa. Na naše uporno zvonjenje tek se oglasio kućni pas. Iako su na ulazu u dvorištu kuće bila parkirana dva automobila, Opel Astra i Renault Clio, vlasnici tih vozila očito se nisu htjeli javiti nepozvanim gostima. Provjerili smo i kod prvih susjeda jesu li vidjeli Polančeca, no tek su nevoljko prokomentirali kako im se čini da ga nema kod kuće.

– Ak’ nema njegovog Mercedesa u dvorištu, onda nema ni njega kod kuće – rekli su nam susjedi. Polančeca se tereti da je sudjelovao u “zamračivanju” 10 milijuna kuna iz Podravke koji su završile na računu splitskog SMS-a, a nakon toga u Fiminoj tvrtki na Malti. Polančec je zbog javno izrečenih sumnji da je pod povećalom USKOK-a već angažirao odvjetnički ured Ante Nobila koji bi ga trebao zastupati u pravosudnom postupku. Navodno je i jučer bio u Nobilovu uredu kako bi dogovorio potankosti svoje obrane. (R. Mihaljević, G. Obran / Podravski list)

Vezano

Komentari su zatvoreni.