Branitelji kreću na kazališne daske

KRIŽEVCI – U jednoj od najmarljivijih braniteljskih udruga u Podravini i Prigorju, Udruzi branitelja liječenih od PTSP-a ‘Sveti Marko Križevčanin’, odlučili su iskoračiti i u bavljenje kulturom, pa će početkom veljače svojim suborcima, njihovim obiteljima i svim sugrađanima ponuditi cjelovečernji program u križevačkom Hrvatskom domu. Pod nazivom ‘Nije mi nije, nije mi žal’ bit će objedinjene autorske izvedbe poezije i glazbenih skladbi, te čak tri kazališne predstave. Dvije od njih potpisuje Josip Petrlić Pjer, koji je i pokrenuo cijelo događanje.

– Pomoću monodrame htio sam objasniti ljudima što smo i tko smo mi. Zapravo je sama percepcija branitelja, a pogotovo branitelja oboljelih od PTSP-a, totalno jednostrana i u neku ruku kriva. Većinom se svodi na to da branitelji sjede u gostionici i ono, da ne velim, cijeli dan planduju i ništa ne rade. Međutim naprotiv, mislim da većina branitelja ima svoj smisao, svoj cilj koji se ne uklapa baš u taj sistem. Ti ljudi imaju svoju funkciju, ako ništ drugo bar se trude da budu normalni, kaže o radnji monodrame ‘Moja PTSP priča’ Josip Petrlić Pjer.

Udruga Sveti Marko Križevčanin okuplja oko 350 branitelja s područja čitave županije, u programu 5. veljače sudjelovat će ih 12-tak, a pripreme su u punom jeku.
– Uče kaj je scenarij, uče kaj je scena, kaj je scenografija, znači kak to uopće funkcionira od samog čitanja teksta pa do glume, veli Pjer.

Prije početka programa recitacija, glazbe i glume posjetitelji će moći u predvojru velike dvorane Hrvatskog doma u Križevcima razgledati izložbe radova isklesanih u granitu autora Nenada Brlečića i malu izložbu karikatura Miljenka Cara. Josip Petrlić, u Križevcima svima poznat kao Pjer, kaže da su im dolazak potvrdili brojni gosti, od Ministarstva branitelja i Zajednice udruga oboljelih od PTSP-a, do županije i Grada Križevaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.