Pohodili Vranilac u novogodišnjoj noći

Već tradicionalni doček Nove godine na Vranilcu, najvišem vrhu planine Kalnik, i ove su zime upriličili četvorica iskusnih križevačkih planinara. Lujo, Petar i Valek, predvođeni Stjepanom Jembrekom, popularnim Štefom Antenom, uspeli su se u silvestarskoj noći na vrh visine 643 metra oko 23:20 sati, gdje su novu 2010. godinu dočekali uz logorsku vatru, šampanjac i prigodni vatromet.
– Do stepenica kojima se ide od ceste prema TV tornju i vrhu vidjela su se svjetla Križevaca i okolnih sela, a gore nažalost nismo ništa vidjeli. Vatromet je, unatoč problemima s fitiljem, proradio na žaru minutu iza ponoći. Lagano je sipila kišica, razgovarali smo o izletima planiranim u novoj godini, a jedan sat iza ponoći kiša nas je potjerala natrag do planinarskog doma i auta, opisao je zgode s neobičnog planinarskog dočeka Štef Antena.

Informacije o najvišem kalničkom vrhu entuzijast Jembrek zabilježio je i na popularnoj Wikipediji: Vranilac (643 m) je najviši vrh planine Kalnik koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Sama vršna stijena smještena na dugačkom prelomljenom grebenu je s juga gola, s sjeverne strane djelomično pošumljena uglavnom bjelogoričnom šumom. Kraj vrha je postavljen geodetski stup. Pedesetak metara istočno sagrađen je TV toranj, koji svojim vitkim oblikom čini prepoznatljivom izdaleka planinu Kalnik, te olakšava snalaženje u potkalničkom kraju. Do vrha Vranilca vodi više planinarskih staza i puteva, te je meta planinara i izletnika. Istočno od vrha oko kilometar nalazi se zasada jedini planinarski dom na Kalniku, a kraj njega istočno na stijeni stari grad Veliki Kalnik.
Kraj televizijskog tornja je drveni plato, a oko 80 metara zapadno od vrha Vranilca je stjenoviti zatravljeni plato za polijetanje paraglajdera. Ispod TV tornja nalazi se zgrada televizijskog odašiljača, od koje se do sela Kalnik pruža uska asfaltna cesta, tako da je moguće doći blizu vrha automobilom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.