Krizna 2010. traži oprez u planiranju proračuna

KRIŽEVCI – Gradski proračuni za iduću godinu imat će jednu bitnu izmjenu u odnosu na dosadašnje, naime sadržavat će i prihode gradskih ustanova, koji su do sada bili iskazivani u posebnom dokumentu, konsolidiranom proračunu. I po takvom novom prikazu plana financijskog poslovanja Grada, s prihodima čak devet proračunskih korisnika, križevački proračun bit će za oko 5 milijuna kuna tanji od ovogodišnjeg, a razlog je u crnim prognozama nastavka gospodarske krize, pa čak i njezinog vrhunca u prvom dijelu 2010-te. Tako prijedlog proračuna koji je predstavljen na Kolegiju gradonačelnika Branka Hrga teži gotovo 73 milijuna kuna, no u toj svoti je i 3 milijuna neutrošenih kuna pristiglih iz Ministarstva gospodarstva za opremanje poslovne zone Gornji Čret, koje će ipak pričekati prve dane proljeća.

To znači da je objedinjena gradska blagajna za 2010-tu teška otprilike koliko je ove godine bio plan poslovanja bez gradskih ustanova. Pojašnjavajući prijedlog, gospodarsko-financijski pročelnik Darko Masnec ovaj put je morao koristiti izraze oprezno i konzervativno planiranje, a proračun nakon niza godina nije ocijenjen već pomalo izlizanim pridjevom razvojan.
– Netko bi rekao da se nije išlo razvojno, ali ja vam moram reći da kada novca nema nitko se ne razvija, nego štedi i pazi svaku kunu da preživi i da se pripremi za neki budući razvoj kad se poboljšaju uvjeti. Mislim da tako svi radimo doma i da tako svi trebamo raditi i na svojim radnim mjestima, rekao je pročelnik Masnec.

Gradonačelnik Branko Hrg dodao je da proračun ipak nije potpuna slika planova za iduću godinu, jer će se neke investicije financirati mimo njega.
– Poput dijela vodoopskrbe koji se u narednoj godini računa iz državnog programa nekakvih desetak milijuna kuna. Pa nije to baš malo novaca za distributivno područje koje pokriva naše Komunalno poduzeće, naglasio je Hrg.
Ipak najvažnijim križevački je gradonačelnik ocijenio ulaganje u poslovnu zonu Gornji Čret.
– Mi imamo osigurana sredstva za komunalno opremanje i sigurno je da je to program koji nam je u ovom trenutku jedan od najvažnijih, najjačih, kojega moramo što prije napraviti jer imamo investitore koji žele tamo graditi i pripremati se za proizvodnju.

Također, iduće godine Hrvatske vode projektirat će i cjeloviti sustav gradske odvodnje, a u programu radova Hrvatskih cesta izričito je navedena, u sklopu buduće autoceste, gradnja nadvožnjaka preko pruge. Hrg je najavio i da će na godinu Grad kandidirati državi projektiranje dvije sportske dvorane i doma za starije, te dogradnju zgrade Gimnazije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.