Tribute bendovi: Prašimo k’o pravi

GLAZBENE ‘KOPIJE’ U petak je u KSET-u zakazan nastup The Beatles revival banda koji standardno pune tu dvoranu

Kad na glave stave perike pa pred napaljenu publiku još izađu s ručno izrađenom gitarom za koju su dali tisuću eura, njihova publika pada na koljena.
– Ono, stvarno se osjećaš k’o pravi Queen – priča glazbenik Ivan Đerfi.
A pokušali su ih skinuti do najsitnijeg detalja: posebno se kroje kostimi za nastupe, srpski Freddy Mercury pustio je i brkove, a ovih dana, kaže Ivan, bori se i s nekim virusom.
– Ma naravno da se šalim, nije to taj virus, čovjek je naprosto nešto prehlađen – pojašnjava Đerfi.

Joey Ramone iz Križevaca

Na repertoaru su im gotovo svi hitovi planetarno popularnih queenovaca, a pjevač Ljubo uspijeva ih otpjevati iz originalnih tonaliteta.
Queen tribute band pritom ne uspijeva zaraditi mnogo – taman toliko da poslije nastupa budu na pozitivnoj nuli nakon što plate sve troškove. Ujedno su i dio The real tribute projekta nastalog s namjerom da okupi najbolje tribute bendove s ovih prostora. Većinom su to sastavi iz Srbije, ali našao se među njima i jedan hrvatski bend – The Ramones tribute, sastavljen od fanatičnih ljubitelja popularnih punkera.

Nenad Jelenković, voditelj The real tributa, u svoj projekt spreman je uključiti samo istinske tribute bendove. To su oni kojima nije strano uložiti novac u hand-made opremu, mjesecima raditi na mimici izvođača čije nastupe “re-animiraju” ili pak izlazak pred publiku shvatiti kao istinski glazbeno-scenski nastup koji uključuje i mnogo glume.

Odlični su glumci i hrvatski Ramonesi. Probe im više ni ne trebaju – našli su odličnog pjevača, Sašu Huzjaka iz Križevaca, koji režimski vrlo strogo prati tempo koji je postavio pravi pjevač, Joey Ramone. To znači da na sceni mora izdržati do 35 pjesama bez i jedne jedine pauze!
– I onda vam nakon koncerta dođe neki stariji fan Ramonesa i kaže vam da takav show nije vidio od 1994. kada su ‘pravi’ nastupali u Hrvatskoj. To je neopisiv osjećaj – pohvalio se 20-godišnji Korado Vidulin, bubnjar.

Povodom obljetnice smrti Johna Lennona, ovaj petak u KSET-u će već tradicionalno nastupiti riječki sastav The Beatles revival bend.
Oni najbolje mogu dokazati kako revival i tribute bendovi uistinu imaju veliku publiku. Postoje već 15 godina, redovito nastupaju i u Ljubljani, a kažu kako su samo jedan od 200-tinjak bendova koji sviraju tribute pravim Beatlesima.

Može i bez imitacije

– Radimo to iz zabave, a i veliki smo fanovi te grupe. Ali nismo čisti imitatori, nabavili smo neke instrumente koji podsjećaju na one iz Beatlesa no trudimo se ne u potpunosti imitirati – kaže Malnar.

Čest gost u zagrebačkim klubovima je i fanatični obožavatelj Billyja Idola, Aleksandar Pejčić iz Srbije. Malo ga je izdala kosa, kaže, pa teško uspijeva na scenu izaći s istom frizurom kakvu je imao Billy.
– A ono, nekad sam znao stavljati sprej na kosu, ali onda se to sve slijeva pod reflektorima pa nije baš zgodno – priča Aleksandar.

Od svih Billyjevih pjesama najviše voli izvoditi “Worlds forgotten boy”, a napominje kako ne želi da mu se nastup svede na čistu imitaciju.
– Ma dobro, naravno da ga na pozornici imitiram, ali uglavnom idem na tu njegovu vibru, a ne da budem njegova blijeda kopija. Meni je taj glazbeni temperament izričito srodan, a kada bih radio neku autorsku glazbu, bilo bi to slično onome što radi Billy – priča 29-godišnji Aleksandar.

U sastavu ima pet članova, a njegovi nastupi iznimno su posjećeni i tijekom koncerata u Hrvatskoj.
Za Ivana Đerfija iz Queen tributea osnivanje takvog benda bio je gotovo jedini način da nekako ožive duh tog vrhunskog sastava.
Kao i pravi queenovci, za svaki nastup biraju novi kostim, a paze da izvode različite pjesme iz različitih razdoblja benda kako kod publike ne bi došlo do zasićenja. Imaju tek jedan problem – u sastavu ih, za razliku od originala, mora biti pet. Jer njihov Freddy ne zna svirati klavijature!

No, za svoje tribute bendove Jelenković ima ipak veće planove od obične svirke po Balkanu.
– Bendovi su zasad najpopularniji u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali planiramo se širiti. Priča je tek zaživjela, ali primjera radi, mađarski tribute sastav Iron Maiden iznimno je popularan u Njemačkoj, a RHCP tribute planira skorašnju turneja po Brazilu – napominje.

Dok ne stignu do drugih kontinenata, AC/DC tribute bend, također iz Srbije, još žare i pale po Balkanu, a omiljeni su im nastupi na motorističkim skupovima na kojima, kao dodatni izvor zarade, pjevač Billy novac zarađuje i kiropraktikom!

Freddy ne svira klavijature

Samom Bogu zahvaljuje što mu ju, usprkos dubokom glasu, omogućio da bez problema otpjeva inače karakteristične dionice Briana Johnsona. Tu je i nezaobilazna kapa na glavi, a tijekom nastupa drže i raspored na pozornici onako kako to čine pravi ACDC-ovci.- Mi to zaista radimo profesionalno. Ono, mnogi kažu kako sviraju tribute, a onda to na sceni izgleda loše. Kada je u pitanju zarada, i s tim se može zaraditi, kao uostalom i sa svime što čovjek radi pošteno. Ovi nas nastupi pune energijom, a radujemo se i skorašnjem posjetu Zagrebu – završava Billy.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.