Papa osnovao Sisačku i Bjelovarsko-križevačku biskupiju

ODLUKE I IMENOVANJA IZ VATIKANA Hrvatska sada ima 17 biskupija. Ima 5 nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, 3 pomoćna i 3 umirovljena biskupa.

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj danas je priopćila da je papa Benedikt XVI. istog dana donio odluke o utemeljenju Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije koje su nastale podjelom Zagrebačke nadbiskupije.

Papa je istodobno imenovao i njihove prve biskupe. Tako je sisački biskup postao mons. Vlado Košić, dosadašnji pomoćni biskup zagrebački, a bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, dosadašnji generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

Sadašnja župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku bit će katedrala Sisačke biskupije, a sveti Kvirin, biskup i mučenik iz Siska, bit će zaštitnik nove biskupije.

Sadašnja župna crkva svete Terezije Avilske u Bjelovaru bit će katedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije, a sadašnja crkva Svetoga Križa u Križevcima bit će konkatedrala. Sveti Marko Križevčanin, svećenik i mučenik iz Križevaca, bit će zaštitnik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Hrvatska sada ima 17 biskupija (uključujući Vojni ordinarijat). Ima 5 nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, 3 pomoćna i 3 umirovljena biskupa. Ukupno ih je 23.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.