Auto-Info: Škoda Octavia 1.9 TDI

Možda ste primijetili kako se na dosta foruma i na drugim lokacijama po internetu mnogi raspitivanju o TRCZ-ovoj akciji u kojoj nude Škodu Octaviju za 60-ak tisuća kuna. Ni mi nismo iznimka, pregledom statistike posjećenosti www.auto-info.hr vidi se kako su članci o TRCZ-u i Škodi Octaviji među najposjećenijima. Upravo zbog toga odlučili smo se zaputiti do Sesveta i zamoliti ih da nam na test ustupe jednu da vidimo o čemu se tu radi.

Što je u ponudi? Škoda Octavija, 3 godine stara, bijele boje, 1.9 TDI motor sa 105 KS i nešto opreme, a cijena ovisna o broju prijeđenih kilometara – one sa 120.000 dostupne su već od 59.900 kuna. Upravo takvu smo i mi isprobali i slobodno možemo reći kako nam se čini da je u pitanju vrlo povoljna kupnja. Zašto? Za 59.900 kn (nešto preko 8000 eura) dobivate redovito održavan i servisiran, velik i prostran obiteljski automobil.
Opremljen je sa klimom, električnim prozorima, zračnim jastukom, putnim računalom i još nekoliko sitnica te najvažnije od svega – snažnim, a opet štedljivim motorom. Best buy na tržištu? Vrlo vjerojatno…

Dizajn
Bijela boja je već neko vrijeme “u modi” i to ne bi smio predstavljati problem. Ne samo da izgleda sasvim solidno nego ima i prednost što odlično prikriva prašinu i mrlje od kiše. Ako netko pati na izgled uz neke investicije (aluminijski naplatci i bojanje odbojnika u boju karoserije) ova Octavia može se urediti da izgleda vrlo privlačno. Sve u svemu, dizajn je svima dobro poznat. Octavia u ovom izdanju nije najljepši automobil na tržištu, no ako je to nekome bitno uz malo investicija može izgledati fenomenalno – sjetite se samo kako odlično izgleda bijela Octavia RS.

Interijer
Interijer je u testnom automobilu bio u odličnom stanju. Nigdje nismo primijetili nikakva oštećenja, a za pohvalu je i činjenica što ni nakon 120.000 km nema nikakvih škripanja ni čudnih zvukova u kabini. Sve se odlično drži na svom mjestu, a nijedan dio ne pokazuje tragove zamora. Ono na što svaki potencijalni kupac treba računati je investicija u neki radio prijamnik jer on nije uključen u cijenu automobila. Poluautomatski klima uređaj odlično odrađuje posao i sva elektronika radi bez problema.

Motor i podvozje
Motor koji pokreće testnu Octaviju je dugi niz godina poznati Volkswagenov 1.9 TDI koji na ovim prostorima ima već kultni status. U ovoj kombinaciji on razvija 105 KS što je i više nego dovoljno, a po našem mišljenju vjerojatno je i najbolja opcija za Octaviju. Pošto je ovdje naglasak na niskoj cijeni i troškovima možemo samo pohvaliti taj motor jer osim što ima dovoljno snage, ne troši puno (na testu 6 litara), a ako nešto i pođe po krivu u narednim godinama svaki serviser je dobro upoznat sa svakim njegovim dijelom. Volan je malo teži nego što smo očekivali, no u vožnji se ponaša sasvim solidno i daje dobre povratne informacije s ceste.

Zaključak
Mnogi se pitaju otkud toliki identični automobili na prodaji odjednom? Stvar je vrlo jednostavna: Leasing kuće nakon isteka leasing ugovora imaju mnoštvo automobila koje moraju nekako nekome prodati, a pošto im sama prodaja automobila nije primarna djelatnost oni ih žele prodati što prije jer nemaju kuda sa tolikim vozilima. Tu uskače TRCZ koji otkupi sve te automobile od njih i prodaje ih krajnjim kupcima. Dobra stvar kod vozila koja su vraćena iz leasinga jest njihovo stanje. Prema leasing ugovoru, korisnik leasinga mora vozilo imati kasko osigurano i održavati ga u roku kojeg predviđa proizvođač i to u ovlaštenim servisima. Sve to je u interesu samog davatelja leasinga pošto je leasing kući u interesu da nakon isteka ugovora automobil na tržištu postigne najvišu moguću cijenu. Takav je slučaj i sa testnim Octavijama, sve imaju čiste papire i uredno odrađene servise te zbilja možemo zaključiti kako je ovo po omjeru uloženo/dobiveno trenutno najbolja investicija u automobil na tržištu.

Više na www.auto-info.hr.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.