‘Žapci’ u Kupu bolje skaču

Košarkaši Križevaca u srijedu su pred domaćom publikom rezultatom 85:77 nadigrali ekipu Gorice, predstavnika regije Centar, u kup natjecanju Krešimira Ćosića. Utakmica je počela atraktivnom i efikasnom igrom s obje strane, reklo bi se igralo se koš za koš i tijekom cijele četvrtine ekipe su se u vodstvu izmjenjivale. U prvoj četvrtini kod Goričana su posebno raspoloženi centar Štefanac i juniorski reprezentativac Brnas. Zirdumov trojac visokih Jericha, Šiprak i Sissoko od samoga početka stvara probleme gostima- skokovima i koševima u napadu te skokom u obrani. Prvu četvrtinu dobili su Žapci rezultatom 25:20.

U drugoj četvrtini impresionira visoka razina borbenosti kod Žabaca, a u svakom trenutku Zirdum je imao pravog igrača na pravom mjestu. Opterećen osobnim pogreškama iz igre tada izlazi  centar Gorice Štefanac i u ekipu se uvlači nervoza. Vanjska linija Lekić, Katura i Lasić pokušavaju dalekometnim šutevima parirati raspoloženim domaćinima, no neprecizni su. Priključak Gorice održava Toni Brnas koji s nekoliko poteza, asista, prodora, skokova,  pokazuje svu raskoš svoga talenta.
U trećoj četvrtini Žapci povećavaju razinu borbenosti i agresivnosti u ionako čvrstoj obrani na koju Goričani ne nalaze rješenje i domaćini odlaze na dvoznamenkastu razliku 65:54. U zadnjih deset minuta gostujući trener Jenkač mobilizira svoje igrače čvršćom igrom u obrani,  pressingom i zonom. U tom razdoblju iskazuje se branič Dvorneković koji uspijeva ukrasti nekoliko lopti, a Katura i Novak tricama  smanjuju prednost domaćina te se u 37. minuti približavaju na 73:72. Na gostujuću zonu dobro su reagirali Jančijev ulazom te Šiprak tricom i dva poena i pobjeda Križevaca više nije dolazila u pitanje.
U Križevcima je napokon pobijedio kolektiv, odlično je odigrala centarska linija Šiprak, Sissoko, Jericha koja je dominirala u skoku i efikasnosti, a suprotno očekivanjima Gorica je izgubila bitku i na vanjskim pozicijama. Katura, Lekić i Lasić uglavnom su se odlučivali na dalekometne šuteve za tri poena, kuriozitet je da su od 57 upućenih lopti na koš čak njih 30 odaslali iza linije 6,25. Inače, najefikasniji igrač gostiju Katura utakmicu je završio sa samo 10 poena i to tri trice i jednim slobodnim bacanjem, dok šutirati za 2 poena nije čak niti pokušao.
Nakon utakmice trener gostiju Silvije Jenkač za križevci.info je rekao: “Pobjeda domaćina je  zaslužena. Čestitam kolegi Zirdumu koji je u ovako kratkom roku  dignuo igru domaćina na višu razinu.”
Trener Zirdum pohvalio je igru svojih igrača koji su uglavnom ispunili njegova očekivanja: “Zadovoljan sam igrom svojih igrača i rezultatom protiv ovako kvalitetne i utrenirane ekipe.”
Ova utakmica bila je sraz dobrih znalaca i starih znanaca. Naime, pred dvadesetpet godina, u sezoni 1984/85, Silvije Jenkač je bio trener tada igraču Zirdumu u križevačkome Radniku. A još jedna slučajnost je podatak o imenu kluba iz Velike Gorice koji se do prije petnaestak godina također zvao Radnik. Dakle, u srijedu je nastupilo nekoliko bivših što starijih što mlađih Radnikovaca na obje strane.
Ova pobjeda u kupu dodatna je injekcija samopouzdanja Zirdumovim igračima pred nastavak prvenstva, a sljedeći protivnik u kupu znat će se nakon završetka jesenskog dijela prvenstva za A1 ligaše. U ždrijeb će ući šest najslabije rangiranih prvoligaša, drugoligaši Križevci i pobjednik između Voštarnice i predstavnika regije Zapad. Tek nakon tog kola u ždrijeb će ući četiri prvoplasirana prvoligaša, a negdje na proljeće uključuju se i naši najbolji NLB ligaši.
 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.