Sadnjom stabala privode kraju obnovu trgova

KRIŽEVCI – Nemčićev trg sadnjom novih stabala divljeg kestena, koji se zbog boje cvijeta nazivaju još i Crvenim, ulazi u posljednje dane svojeg temeljitog preuređenja. Skorim završetkom posla započetog na susjednom Strossmayerovom trgu još sredinom ljeta prošle godine vjerojatno jedan od najzadovoljnijih je gradonačelnik Branko Hrg.
– Opločnici su u potpunosti završeni, trava se zazelenila, hvala bogu ima je dosta, a evo započela je sadnja zadnjih stabala, to je ukupno 17  kestena jedne podvrste koja nije sklona boleštinama kojima su zaražena postojeća stabla, kaže Hrg.

 

Kesteni su promjera 27 centimetara i visine veće od 4 metra i kako se taj kultivar i u takvoj veličini ne prozvodi kod nas, morali su biti nabavljeni iz uvoza, a kupnja je koštala oko 50.000 kuna. Iako će tek sadnice novih drvoreda cijelom središtu grada dati konačan izgled i ugođaj, križevački gradonačelnik kaže da su komentari već sada vrlo pozitivni.
– Ja moram reći da sam jako zadovoljan, jednostavno grad izgleda puno drugačije, puno ljepše. Raduje i veseli činjenica da kad dođu gosti, ljudi van grada da svi daju komplimente i u stvari kažu kako je stvarno prekrasno, nije skrivao oduševljenje križevački gradonačelnik.

Staro križevačko središte novog lica krasi tako, uz 17 posađenih kestena na Nemčićevom trgu, još devet starih stabala običnog divljeg kestena, koji su unatoč ne baš najboljem zdravlju za sada pošteđeni rušenja, kao i već prije zasađenih 35 javora. S više od 60 novozasađenih stabala, mladih i zdravih, premašen je i broj koliko ih je bilo prije rekonstrukcije trgova. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.