Milijun kuna za turizam Podravine i Prigorja

ĐURĐEVAC, KRIŽEVCI – Ministar turizma Damir Bajs u Đurđevcu i Križevcima potpisao je ukupno 13 ugovora, kojima će bespovratno i sufinanciranjem u Koprivničko-križevačku županiju stići gotovo milijun kuna. Grad Picoka je ministru bio prvo odredište i to ne slučajno odabrano, jer kako je rekao u društvu ponosnog domaćina, gradonačelnika Slavka Gračana te župana Darka Korena:
– Znamo da je Đurđevac u programu Ministarstva turizma i Europske unije ušao u program EDEN, dakle program koji favorizira nematerijalnu kulturnu baštinu, da je bio pobjednik natjecanja u Hrvatskoj, da je bio izvrsno prezentiran u Francuskoj, de facto na taj način da je jedan brand u ukupnosti turističkih nastojanja ovog kraja, pobrojao je ministar Bajs.

U Đurđevcu je s korisnicima potpisano 12 ugovora ukupne vrijednosti 650.000 kuna; najviše projekata, njih pet odobreno je na natječaju ‘Baština u turizmu’, poput rekonstrukcije i dogradnje autentične podravske hiže u Sokolovcu, obnove i proširenja Galerije Josipa Generalića u Hlebinama, ili za uređenje restorana i pivnice u đurđevačkom Starom gradu. Bespovratne kune Ministarstva turizma dobila je i središnja križevačka manifestacija ‘Veliko Spravišće’, projekt tematskog ‘Sidonijinog puta’ u Gornjoj Rijeci, kao i već diljem svijeta poznate ‘Pisanice od srca’ županijske Turističke zajednice. Za sve njih kao i za stotine drugih iz programa poticanja kontinentalnog turizma, a pogotovo poduzetničkih projekata odobrenih na ovogodišnjim natječajima Ministarstva turizma, njegov prvi čovjek Damir Bajs kaže da to ipak nisu klasične potpore.

– Često kažu da ovo što mi potpisujemo su obične subvencije, da se radi o nekakvim poticajima. Ne! Mi potičemo one ljude, one poduzetnike koji hoće ići u turizam, koji investiraju svoje novce, koji imaju svoj rizik i koji ulaze u poslovni poduhvat u nečemu što nije uobičajeno, u nečemu što država želi razviti. Tako da ovdje se ne radi ni o kakvom poklonu novca od države, nego o zajedničkom ulaganju gdje je poslovni rizik zapravo na vama, poručio je ministar u Đurđevcu.

Posljednji ugovor iz torbe ministra Bajsa potpisan je u nastavku posjete u Križevcima. Supotpisnik je bio koprivničko-križevački župan, a ugovorom je osigurano oko 300.000 kuna za opremanje ugostiteljskog praktikuma u prostoru nekadašnjeg vojničkog restorana bivše križevačke vojarne. Uz župana Korena, u Križevcima je ministar Bajs potpisao ugovore za slične  namjene s još osam njegovih kolega, i to za opremanje praktikuma u 19 strukovnih škola.

Vezano

Komentari su zatvoreni.