Luka Belani i Ante Perković autorski u Klubu kulture

Križevački Klub kulture bio je u petak sasvim solidno napučen publikom koja je čekala promotivni koncert mladog Luke Belanija i njegovog nešto starijeg i nešto više brkatijeg gosta u formi predgrupe – Ante Perkovića. I jedan i drugi testirali su novi materijal pred živim ljudima, a kako je koji prošao, doznajemo u recima koji slijede.

Ante je svojih tridesetak minuta otvorio s One Man Band – pjesmom/manifestom u kojem objašnjava zašto je sam na pozornici i zašto mu je broj MySpace prijatelja nula. Bile su tu i Zadnja cura, Secret of My Failure, Kriza i Duplo dno. Dakle, fokus je bio na zadnjoj ploči (doslovno i preneseno) jer se Ante bacio u trošak i štampao vinil – „medij prošlosti i budućnosti“, kako je isti hrabro tvrdio s pozornice.

Krizu je posvetio Damiru Polančecu i trenutnoj klimi u državi, a set je zatvorila prosta pjesma Jebat’ će te, gdje je Ante upalio i sempler te na trenutak postao one-man Ladytron ili Denis iz Denis&Denis koji je otkrio električnu gitaru i činjenicu da život nije fer. Treba taj sempler u budućnosti koristiti više.

Nakon Anteovog silaska s bine i nekoliko brojeva Gavin Degraw-ski raspoloženog DJ-a iza klupskih rešetaka, na glasno odobravanje publike je pri dolasku na stage naletio Dino Mandić, samozatajni gitarist u novom Lukinom bendu. Uskoro su mu se pridružili i bubnjar Frano Homen, ikona nekadašnje Porote i izmamitelj uzdaha mnoge Križevčanke, te basist Ivan Đelmić, okulistički trendseter iz Ploča. Novookupljenom bendu ovo je bio prvi javni nastup, nakon višetjednih proba negdje na zagrebačkoj Remizi.

Luku Belanija i B-Side of My Mind nahvalili su i tiskani kao i on-line kritičari u šlapama, a dvojica, dovoljno dobrih da ih objavljuju tiskani mediji, čak su ga predložili za debitanski album godine. Jesu li ti ljudi, koji slušaju više od tri ploče tjedno, ishlapili? Ili su, za promjenu, počeli dizati hype oko albuma koji zaista nešto i vrijede? Prema reakcijama križevačke publike, gdje su gdjekoji emo-Kalničanin i nerijetka srednjoškolka složno pjevušili Lukine stihove na engleskom, čini se da se iza brda nešto valja, a nije lažnjak Štulićeva dolaska u zagrebačku Arenu.

Križevačko-pločanskoj glazbenoj priči te se večeri na nekoliko brojeva pridružio kao poseban gost Prođo na saksofonu, našavši koji trenutak za svirku uživo bez DJ-eva s kojima je žario jadranskom obalom ovog i prošlih ljeta. Tijekom koncertne večeri spot za singl s albuma, Guarded by Angels, snimala je i režirat će (za sada) alanfordovski tajanstvena filmska ekipa, a premijera slijedi, kad montaža bude gotova, na svim relevantnim glazbenim emisijama i YouTube serverima.

Vrijedi spomenuti da će se službena zagrebačka promocija Lukinog albuma, koji je na cesti od srpnja, održati u klubu Purgeraj sutra, u utorak 3. studenog od 22 sata. Tako će i zagrebačka publika moći na licu mjesta provjeriti sve navode inih glazbenih kritičara, jer će Luka s bendom izvesti desetak pjesama uživo, a zatim predstavnicima “Sedme sile” odgovarati na pitanja o smislu života i svega ostalog na bazi broja 42. Sam B-Side of My Mind na CD-u u izdanju Aquarius Records moći će se kupiti po super povoljnoj cijeni dok se čeka na autogram.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.