In memoriam Mladen Pavljak

U koprivničkoj bolnici danas je u 78. godini  umro prof. Mladen Pavljak, glavni pokretač osnutka atletskog kluba u Križevcima šezdesetih godina prošlog stoljeća. Kao i svaka sportska priča, križevačka kraljica sportova počela je s Mladenom kao nekadašnjim studentom tjelesne kulture u Zagrebu, koji je u svom rodnom gradu okupio zanesenjake, poklonike  trčanja.

Prijatelji su ga zvali Jazavac jer je trkače vodio na trčanje u Ratarsku šumu gdje su prije treninga pospremali odjeću u jami poput šumskih jazavaca. Pod njegovim stručnim vodstvom križevački su atletičari s godinama utrčali u sam vrh bivše države, a ime kluba Čelik i grada Križevaca pronosili na mitinzima, krosevima, saveznim i balkanskim natjecanjima na kojima je Pavljak često bio voditelj državne reprezentacije.

Iskustvo i znanje iz Križevaca prenio je u slovenski klub Kladivar preseljenjem u grad Celje gdje je kao nastavnik i trener doživio i mirovinu. Zahvaljujući njemu Križevci su, pred četrdesetak godina kad je Kladivar dobio atletsku stazu, dobili njihov tartanski tepih, ali pravu stazu u svom gradu nije dočekao. Vratio se u rodne Križevce sa željom da svoje dugogodišnje iskustvo i znanje prenese novim sljedbenicima nekadašnje atletske družbe iz Ratarske šume nastojeći privoljeti gradske vlasti da se uredi šumska staza za sve koji vole trčanje u prirodi. Svoju životnu utrku nedavno je pobijedio u borbi protiv koronavirusa, ali je na žalost izgubio zbog posljedica prometne nesreće.

Ime Mladena Pavljaka ostat će ubilježeno zlatnim slovima u povijesti kraljice sportova ponajprije Hrvatske i Slovenije, ali i šire. 

Bit će ispraćen na posljednji počinak na križevačkom gradskom groblju.

Vezano
2 komentara
  1. marica piše:

    moj razrednik, neka počiva u miru božjem

  2. Marija piše:

    Tužna sam zbog odlaska naših vrijednih križevčana, neka im je laka križevačka zemlja.Ostaju samo sjećanja!Pokoj im vječni!

Komentari su zatvoreni.