Publika u kinu solidarizirala se s mladićima u libanonskom tenku

S današnjim danom, ZFF se ozbiljno primakao svome kraju. Publika je svoj dio posla odlično obavila, kino dvorane su bile popunjene, atmosfera odlična, kako na glavnom tako i na popratnom festivalskom programu. Ostao je još jedan težak posao u kojem ove godine publika nije sudjelovala, a to je podjela nagrada.

 

Osvrnut ćemo se na onu najbogatiju, 5 tisuća eura tešku nagradu Zlatna kolica, koja se dodjeljuje dugometražnom igranom filmu. Iako sam pogledala tek pola filmova iz tog programa (5 od 10 filmova) teško da bih mogla reći koji ne zaslužuje biti pobjednik, a kudikamo teže odrediti koji je od njih najbolji.
Možda je to sinoć prikazan izraelski Libanon Samuela Maoza, ovogodišnji pobjednik venecijanske Mostre, a kojeg su usput rečeno odbili prikazati i Cannes i Berlin.

Vrijeme radnje – 1982. Prvi libanonski rat; mjesto radnje – tenk;  (anti)junaci -  prestrašeni vozač tenka Yigal, prestrašeni zapovjednik tenka Asi, neurotični ciljnik Herzel, prestrašeni oružar Gamil i napeti punitelj granata Shmulitz; opis radnje – ulazak izraelskog tenka u prethodno bombardiran neprijateljski grad s namjerom čišćenja od mogućih terorista. Ovakav opis odgovara mnoštvu ratnih filmova, ali ono u čemu se  Libanon razlikuje  je ujedno  i njegova  najveća kvaliteta. Punih devedeset i tri minute na frontu u potpunosti se odvija iz perspektive tenka. Gledatelj je uvučen u tenk među unezvjerene i ratnom neizvjesnošću traumatizirane mladiće. Klaustrofobija pomiješana sa strahom je neizdrživa, a spoznaja da samo gledate film u punom i sigurnom  kinu nije nimalo utješna, već, naprotiv, cijeli doživljaj dodatno  pojačava. Nijednom od mladića nije do rata i junaštva, nijedan od njih nije u ulozi koja mu je namijenjena, ni granatar, ni vozač tenka, a ponajmanje zapovjednik Asi.

Ako je u kinu i bilo onih koji su kao dječaci sanjali da voze tenk, nakon Libanona to sigurno više neće sanjati.  Poruka ove antiratne drame  u znaku je  ovogodišnjeg antiratnog ZFF-a, pa je time Libanon i malo bliži nagradi Zlatnih kolica. Ako ste u prilici svakako pogledajte reprizu filma danas, 17 sati,  kino Europa. 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.