Tvornica opreme za montažu građevinskih strojeva do proljeća

KRIŽEVCI – Na nekadašnjem križevačkom sajmištu u Poduzetničkoj zoni Nikole Tesle, na jednoj od svega još nekoliko slobodnih parcela polako se ostvaruje investicija od koje su već poduže vremena velika očekivanja, izgradnja tvornice opreme za montažu građevinskih strojeva talijanske tvrtke MEP i križevačkog Strojometala.
Kao jedna od rijetkih greenfield investicija u državi odnosno izravno strano ulaganje u potpuno novu proizvodnju, u prvoj fazi gradi se oko 3.000 četvornih metara pogona, a od početka radova prije mjesec dana izgrađena je upravna zgrada tvrtke u kojoj će na 600 kvadrata prizemlja i dvije etaže biti uredske prostorije, garderoba, sanitarni čvor te kuhinja i restoran za zaposlenike.

Iako je od prvih najava tog mješovitog hrvatsko-talijanskog ulaganja prošlo više od dvije godine, tijekom kojih je od Grada kupljeno gotovo 26.000 kvadrata zemljišta, tvornica projektirana i ishođeno cijelo brdo potrebnih dozvola i suglasnosti, hrvatski partner, direktor križevačke tvrtke Strojometal Ivica Jurilj zadovoljan je konačnom gradnjom i skorim rokovima njezina završetka.
– Plan je do kraja ove godine završiti vanjsku formu građevine te u travnju ili svibnju 2010. godine planiramo useljenje i početak proizvodnje u tom našem novom dijelu, rekao je direktor Strojometala Ivica Jurilj.

Dok novi pogon ne bude završen proizvodnja ipak ne stoji, već se odvija u iznajmljenim halama bivše križevačke Tvornice viličara. A kada se i presele na novu adresu u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora, to će značiti tek kraj prve faze investiranja. Naime, prema riječima Ivice Jurilja, slijedi ambiciozan plan novih trogodišnjih ulaganja.
– Ovaj, prvi dio investicije vrijedan je oko 1,5 milijuna eura, no uz tih 3.000 kvadrata koji se grade u planu je proširenje objekta na još 7.000 četvornih metara. Kompletna investicija planira se realizirati unutar tri godine, a ukupno je vrijedna oko 4,5 milijuna eura, objasnio je Jurilj.

Pored sadašnjih 30-ak zaposlenika u novom pogonu radit će ih prvo još 20, a u konačnici, kada se proizvodnja proširi na 10 tisuća kvadrata, planira se 70-ak radnika. Sigurnost njihovog privređivanja i uspjeh projekta trebalo bi jamčiti ime talijanskog MEP-a, koji pokriva više od 54% svjetskog tržišta proizvodnje alatnih strojeva, pa i ono što se sada proizvodi u podstanarskim prostorima, završi izvan granica Lijepe naše.
– Naša proizvodnja je u 90 i više posto orijentirana ka izvozu, dakla gotovo isključivo izvoz, rekao je Ivica Jurilj.

Gradilište je prošlog tjedna obišao križevački gradonačelnik Branko Hrg u pratnji predstavnika izvođača radova, tvrtke Filabeton, investitora projekta Giuseppea Forgiarinia te direktora Strojometala Ivice Jurilja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.