Auto-Info: Opel Corsa OPC

Opel je sa Corsom OPC definitivno prebacio u višu brzinu. Nakon što je aktualna Corsa uspješno pridobila dobar dio tržišta gradskih automobila, Opel je početkom 2007. Godine lansirao i najjaču inačicu tog modela – Corsu OPC. Model OPC najbolja je ilustracija Corsinog dinamičnog karaktera, a vrhunska pokretljivost i kontrola nad vozilom jamče vrhunski užitak u vožnji.

Izvana gledano, Corsa OPC odražava čisti sportski duh. Krovni spojler kao i snažni prednji i stražnji branici s prepoznatljivim otvorima za zrak čine OPC privlačnom svakom oku. Elementi poput zatamnjenog raspršivača s integriranom trokutastom ispušnom cijevi smještenom centralno te posebno dizajniranih vanjskih retrovizora samo su neki od primjera koliko je pažnje posvećeno detaljima pri osmišljavanju ove sportske verzije Corse.

Nakon zapanjujućeg vanjskog dizajna automobila, sportski duh nastavlja se i u kabini. Pored kvaka karakterističnih za liniju OPC, posebnu pažnju privlače instrumenti obrubljeni kromiranom trakom s crvenim pokazivačima. Isto je i sa plavo obrubljenim otvorima za zrak te sportskim upravljačem presvučenim kožom koji se na testu pokazao izrazito preciznim. Kako bi još više podsjećao na trkaća vozila, volan Corse OPC krasi plavi prsten. Lakirana središnja konzola ne izgleda pretjerano skupo, ali je ergonomija na izrazito visokom nivou. Sami materijali korišteni na konzoli u rangu su sa ostalim pripadnicima segmenta, a završna obrada zadovoljava.
Posebno su nas dojmljiva nova sportska sjedala Recaro s integriranim naslonima za glavu. Ova sjedala su posve nalik onima iz trkaćih automobila koja štite vozača i suvozača integriranim bočnim zračnim jastucima (inače prvi put kod ove vrste sjedala). Bez obzira koliko smo brzo uletjeli u zavoj, tijelo nam se nije pomaknulo niti malo. Što se samog prostora u kabini tiče, mjesta ima dovoljno za komotni smještaj četiri odraslih osoba. Ukoliko se i sa Corsom OPC uputite na duže putovanje, na raspolaganju će vam biti 285 litara prtljažnog prostora ili 1050 litara sa preklopljenim stražnjim naslonima.

Opel Corsa OPC opremljena je 1.6-litrenim turbo motorom snage 192 KS koji omogućava kompaktnoj Corsi ubrzanje od 0 do 100 km/h za čak 7,2 sekunde, uz maksimalnu brzinu 225 km/h. Okretni moment od 230 Nm koji se korištenjem overboosta privremeno može povećati na 260 Nm prenosi se na prednju osovinu standardnim sustavom sa šest stupnjeva prijenosa. Jedina zamjerka na mjenjaču jest zapinjanje prilikom naglog prebacivanja iz drugog stupnja prijenosa u treći. Kako god bilo, ovu strijelu krasi vrhunski pogonski sustav u svim situacijama vožnje – primjerice, u petoj brzini dovoljno je 6,7 sekundi za ubrzanje s 80 na 120 km/h. Što se potrošnje goriva tiče, Corsa OPC troši između 7,9 i 15 litara na 100 km, ovisno o režimu vožnje. Tijekom lagane vožnje, putno računalo pokazivalo je prosječnu potrošnju od 8 litara, dok je prilikom žustrije vožnje na AMC Centru za sigurnu vožnju potrošnja skočila na 15 litara na 100 km.

Corsine vozne osobine testirali smo u Centru sigurne vožnje u Mičevcu. Unatoč težini od 1203 kg, 192 KS snažni motor se pokazao vrlo rastezljivim. Jak pritisak u leđima osjetili smo već od 2000 okretaja do samog crvenila. Sportsko podvozje jest tvrdo, ali nije neudobno podešeno. Naginjanja karoserije ima, ali u puno manjoj količini nego što smo navikli. Prilikom prolazaka kroz zavoje CSV-a, Corsa OPC se ponašala kao pravi trkači automobil. No, sve pokušaje zanošenja vozila neutralizirao je odličan ESP sustav. Kako smo na Centru sigurne vožnje imali priliku u kontroliranim uvjetima testirati ovu „pilu“, vožnja sa ugašenim ESP-om pokazala se vrlo zabavnom (ne preporučavamo na javnim prometnicama). Bez pomoči elektronike, Corsa OPC sklona je blagom podupravljanju, ali se to može ispraviti kontroliranom uporabom ručne kočnice. Sve ove navedene vozne osobine odlično prati vrlo direktan upravljač kao i izrazito dobre kočnice. Malih problema jedino ima već spomenuti 6-stupanjski ručni mjenjač koji je relativno neprecizan pri brzim izmjenama stupnjeva prijenosa (iz drugog u treći). Cijelu ovu priču možemo zaokružiti sa ispušnim sustavom koji ispušta zvuk upravo onakav kakav očekujete u jednom sportskom automobilu.

Unatoč živahnoj naravi, Corsa OPC može poslužiti i kao automobil za svakodnevnicu. Jedino treba malo paziti na pritisak na papučicu gasa kako potrošnja ne bi previše skočila. Ovog „zvrka“ možete kupiti u Tehničko remontnom centru Zagreb d.o.o.. Na adresi Sesvete, Zagrebačka 118 ćete uz Corsu OPC naći i široku ponudu drugih automobila, od malih gradskih do velikih krstarica i SUV-ova. Veliku ponudu TRCZ-ovih vozila upotpunila je i suradnja sa HYPO LEASING KROATIEN čija se vozila također prodaju na navedenoj adresi. Upravo tvrtki HYPO LEASING KROATIEN trebamo zahvaliti što su nam omogućili druženje sa ovim ljepoticom, TEHNIČKO REMONTNOM CENTRU ZAGREB što su pokrili troškove ovog testiranja, a AUTO MANAGEMENT CENTRU što su nam omogućili testiranje na njihovom Centru za sigurnu vožnju.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.