Terapijsko jahanje pomaže mnogima

KRIŽEVCI – Četvrtu godinu za redom na terenima Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima članovi tamošnjeg Akademskog konjičkog kluba provode terapijsko jahanje za članove Udruge invalida grada. Uz minimalnu cijenu, kojom pokrivaju tek osnovne troškove držanja konja, poput potkova i potkivanja ili novih ulara, dva puta tjedno u dva termina terapijsko jahanje polazi 15-ak uglavnom mlađih polaznika. Trajanje boravka na leđima plemenitih životinja zavisi od vrste bolesti, Downovog sindroma, cerebralne paralize ili neke druge, a po iskustvu trenerice Ljiljanje Jambrušić, pomaka u zdravstvenom stanju malih jahača doista ima i vesele makar bili i najmanji.
– Konkretno, po pitanju ravnoteže došlo je do značajnih poboljšanja kod dosta korisnika. Kod djece koja boluju od Downovog sindroma čak smo i neke riječi uspjeli naučiti za vrijeme jahanja. To je bilo ponavljanje dan na dan, ali proširili su rječnik. Možda su to dvije ili tri riječi, ali to je za tu djecu jako puno, rekla je Lj. Jambrušić.

U radu će joj svakako pomoći i nedavno položen tečaj za međunarodnog trenera, kao i domaći verificirani tečajevi i seminari terapijskog jahanja. U Akademskom konjičkom klubu svakako žele nastaviti s ovom vrstom pomoći osobama s invaliditetom, a da bi se lakše provodilo u najskorije vrijeme trebat će im još koji konj. Možda će tada postati češći i lakši i oni drugačiji uspjesi, poput nedavnih Tamare Drokan na pravom sportskom natjecanju. Ona je naime, nakon samo godinu dana terapijskog jahanja uspjela ući u hrvatsku paraolimpijsku reprezentaciju i ostvariti zapažen uspjeh na Europskom prvenstvu u dresuri za osobe s invaliditetom u Norveškoj, gdje je u prvim nastupima osvojila 17. i 18. mjesto.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.