Oni su obranili domovinu – Križevčani iz 15. MPOAD-a

Kao da je bilo jučer, a ne prije punih 18 godina, kad su nakon eksplozije u bjelovarskoj barutani 29. rujna  1991. oko 11 sati odlučili braniti Domovinu, krenuvši put Čazme i Kutine do bojišnice u Novskoj gdje su ostali do srpnja 1992. godine.

Sedmorica se nikada nisu vratila sa svojim suborcima, ali na njih je večeras, u utorak 29. rujna 2009. podsjetio umirovljeni brigadir Željko Topolovec, ondašnji zapovjednik 15. Mješovitog protuoklopno-artiljerijskog divizijuna.

Okupili su se pred spomenikom poginulim braniteljima pred bivšom vojarnom, njih 15-orica, zajedno s gospođom Mirom Palčić, majkom njihova poginulog suborca Dalibora. Zapalili su svijeće i poklonili se uspomeni svih onih koji žive u mislima oko 500 branitelja koji su prošli redovima MPOAD-a i 15. brigade HV-a kroz sve Bljeskove i Oluje. Iako nisu bili u punome broju, njih 15-orica nadaju se da nisu zaboravljeni ni oni, niti mladost, zdravlje i ideali koje su dali Domovini.

Bez svečanih govora i političkih pohvala, bez švedskoga stola. Stavili su na hrpu pokoju kunu za par kobasica i kruh, toliko da začine uspomene na druženju u Željkovoj klijeti. Slično kao u trenucima predaha one jeseni prije 18 godina na novljanskoj bojišnici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.