Rockerski za P.O.I.N.T.-ovih pet godina

U subotu 12. rujna 2009. u križevačkom Klubu kulture odigralo se slavljeničko okupljanje povodom petog rođendana neprofitne udruge P.O.I.N.T. iz Križevaca. Uz slušaonicu famoznog DJ-a Marija Kovača s rock-orijentiranim glazbenim izborom, uz nekoliko trash-izleta, na višesatnom tulumu zabavljalo se dvjestotinjak posjetitelja, koliko ih je te večeri prošlo kroz ovo omiljeno okupljalište mladih. Ovaj neobavezni i besplatni glazbeni program pokazao se vrlo uspješnim, s atmosferom koja je povremeno nalikovala koncertnoj, što je jasan pokazatelj da je križevačka publika željna i ovakvih plesnih večeri.

Iako je četvrti rođendan nezavisnog portala Križevci.info, glavnog projekta P.O.I.N.T.-a proslavljen u travnju velikim koncertom grupa Project:Genova i Elemental, ovaj jubilej obilježen je u skladu s trenutnim financijskim mogućnostima udruge, ali i s idejom da se mladima Križevaca daruje novčano neopterećujući večernji izlazak. Klub kulture, kojim upravlja udruga K.V.A.R.K., pokazao se već tradicionalno odličnim izborom mjesta za održavanje kulturno-zabavnih programa.

U Klubu kulture, koji iduće godine također obilježava petu obljetnicu rada, udruga P.O.I.N.T. tijekom godine redovito gostuje s različitim projektnim aktivnostima, od velikog međunarodnog Culture Shock Festivala, mjesečnog programa realiziranog u suradnji s udrugom K.V.A.R.K. preko besplatnih simulacija prijemnih ispita za maturante do humanitarnih koncerata FIVE4KIDS za božićno darivanje djece s posebnim potrebama. Iako u P.O.I.N.T.-u, pa tako ni u redakciji nezavisnog križevačkog portala, nemaju niti su ikad tražili gradski prostor za djelovanje i aktivizam, projekti ove udruge mahom su orijentirani na podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici, bilo kroz edukaciju i informiranje ili pak kroz različite direktne akcije i podršku istih.


3. rujna 2004. udrugu je osnovalo petnaestak mladih Križevčana sa željom neposrednog javnog izražavanja i djelovanja na područjima novinarstva i informiranja, nezavisne kulture i suvremene umjetnosti te promicanjem obrazovanja i novih tehnologija. Iako su se okupili oko projekta pokretanja nezavisnog gradskog portala, odmah su pokrenuli i akcije, poput humanitarne FIVE4KIDS, koje mogu doprinijeti nekim ciljnim skupinama u Križevcima uz logičnu i logističku potporu drugih P.O.I.N.T.-ovih projekata. Tako je, uz afirmaciju lokalnog portala, rastao i medijski utjecaj na javnost o temama poput humanitarnosti, važnosti javne kritičke riječi i upotrebe slobodnih internetskih tehnologija.

Jedna od udruginih usluga za civilno društvo je i besplatna usluga web-smještaja. Tako P.O.I.N.T. danas daje hosting za čak 15 križevačkih udruga, društava, festivala i kulturnih proizvoda, među kojima su i križevački Klub kulture, udruge K.V.A.R.K. i Glas mladih Križevci te Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Gradski puhački orkestar Križevci, Križevačka udruga biciklista i druge. Tehničkom podrškom, kao i prema potrebi dodatnom edukacijom, udruga već pet godina radi na promicanju informatičke pismenosti te upotrebi internetskih tehnologija u svakodnevnom životu.

P.O.I.N.T. danas broji četrdesetak članova prosječne starosti 26 godina koji su, ovisno o vlastitim afinitetima, slobodnom vremenu te kreativnim mogućnostima, aktivni u različitim projektima udruge, uz spomenute, poput Sajma studija, izgradnje portala Križevci.eu, izdavaštva publikacija i nosača zvuka te sudjelovanja na domaćim i međunarodnom stručnim simpozijima gdje prezentiraju primjere uspješnih projekata iz vlastite prakse. Sredstva za financiranje udruga redovito prikuplja na natječajima grada, županije i nekih ministarstava, donacijama građana i poduzeća ili pak vlastitim dopuštenim djelatnostima, poput usluge oglašavanja na portalu Križevci.info. Poziv na suradnju novim članovima uvijek je otvoren, pa se svi zainteresirani s idejama mogu javiti na kontakt@udruga-point.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.