Ivanu Višaku za boravak u eliti treba motor i 2500 eura po utrci

PRVI GRAND PRIX HRVAT Motociklist Ivan Višak iz Križevaca nedavno je postao prvi Hrvat među svjetskom elitom. Nastup na Velikoj nagradi Češke u Brnu, kao prvi Hrvat koji je vozio na nekoj utrci najjačeg ranga, pamtit će cijelog života.
– Jedva smo uopće nabavili motor! Bila bi sramota da nismo uspjeli, razočarali bismo i organizatore, no otac Zdravko uspio je preko veza iz Mađarske nabaviti 11 godina staru hondu na koju sam prvi put sjeo dan prije utrke – otkriva Ivan.

Bio je to i očev dar Ivanu za 16. rođendan koji je on proslavio na dan utrke. Zdravko Višak iz svog je džepa dao 5500 eura za motor kako bi Ivan mogao ostaviti što bolji dojam pred Danielom Pedrosom, Alonsom Bautistom, čak i Valentinom Rossijem.

Pohađa Prometnu školu
– Kvalificirao sam se za glavnu utrku, a kad sam izašao na stazu, oči su mi bile velike od uzbuđenja i doživljaja, svi ti veliki timovi i vozači, a ja mali iz Hrvatske – opisuje fascinaciju viđenim te dodaje da je iskoristio priliku i slikao se s idolima Pedrosom i Rossijem.

Uz njega su u Češkoj bili i predstavnici matičnog AMK-a Križevci i roditelji, svi pod suncobranima, što je, u usporedbi s ostalima koji su dovozili kamione opreme, izgledalo simpatično.

– Želim li vrhunske vožnje i motore, trebaju mi i jaki sponzori koji bi me držali u priključku sa skupim vozačima iz inozemstva jer oni imaju puno jaču logistiku – napominje Ivan kojemu do početka nove školske godine u 2. razredu Prometne škole u Zagrebu ostaje još nekoliko dana ispunjenih druženjem s prijateljima i djevojkom te vožnjama po gradu i igranjem nogometa.

Kaže da su mu na pothvatu čestitali i članovi križevačkoga kluba među kojima i donedavni ljuti suparnik Luka Nervo te Dražen Kemenović, višestruki državni prvak. Na pitanje je li primio kakav savjet od iskusnijih, kratko nam je i sa smiješkom odgovorio:

– Ja sad njima mogu davati savjete!

Litra goriva 7 eura
Za svaku utrku troškovi Ivana Višaka iznose oko 2500 eura, u što nije uračunat sam motor. Taj iznos obuhvaća posebne gume kakvih se na utrci potroše barem 3 para, mehaničara koji će motor naštimati da u svakom pogledu odgovara “korisniku” te “usputne” stvari, poput posebnog benzina kojemu je cijena po litri i 7 eura.

– Tu su i klipovi, a samo jedan košta 240 eura – kaže Ivanov otac Zdravko koji se sam u znatnoj mjeri brine da mu sin može dostojno voziti utrke. – Bavim se prijevozom i, premda je sada kriza, uspijevam odvojiti od svoje plaće, a i žena doda. Tu su i 3-4 sponzora koji nas podupiru. Kad bi ih se našlo desetak i kad bi svaki dao po 5 tisuća eura, sezona bi se mogla voziti bez problema – kaže Zdravko.

Jedan “pošteni” motor košta i 20 tisuća eura. Rješenje je možda na vidiku – Zdravko kontaktira s jednim njemačkim timom koji je gledao Ivanove vožnje i koji za iduću sezonu nudi motore, mehaničare i opremu za oko 70.000 eura. Picek samo treba otputovati tamo i pristati…

 
Karijera Nakon pada na Grobniku ležao sam u komi
 

Svoj put u motosportu ovaj je mladić, među vršnjacima nadaleko poznat i kao Picek, započeo prije četiri godine, a 2007. tijekom treninga na Grobniku doživio je nesreću.
– Motor mi je cviknul, pogodil me jedan Mađar i u zavoju sam opal. Imal sam teški potres mozga i nekoliko dana ležal sam u komi – prisjeća se Picek te napominje da se čudesno oporavio i ponovno sjeo za motor. Ove sezone Ivan Višak prešao je u klasu 125 GP, ne vozi PH koji je, kaže, nadrastao, pa je u Europskom kupu i Kupu Alpe-Adria testni vozač talijanske momčadi Rumi. I dodaje da s motora nije pao čak 4000 kilometara.

 

 
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.