Prodajom kina urediti Dom HV-a ili državni arhiv

KRIŽEVCI – U križevačkoj gradskoj upravi itekako su svjesni potrebe brojnih novogradnji i obnove postojećih zgrada, kao i činjenice da uz kune koje za te namjene pristignu iz Županije ili državne blagajne, za najveći dio ulaganja morat će se ipak pobrinuti sami. A suočen sa iznosima potrebnim za takve projekte, primjerice za osiguranje primjerenog prostora Gradskoj knjižnici ‘Franjo Marković’, koja je sada stisnuta u premalo kvadrata u Hrvatskom domu, gradonačelnik Branko Hrg razmišlja i o prodaji ponečeg od gradske imovine. Naime, postojali su planovi za preseljenje Knjižnice u prostore nekadašnjeg kina, no u međuvremenu Gradu je država za društvene namjene darovala Dom Hrvatske vojske, a preuređenje za nove svrhe i jedne i druge zgrade tražilo bi novac koji Grad jednostavno nema.
– Ako gledamo Dom HV-a i kino, Dom ne možemo prodavati jer smo ga dobili darovnicom, on je vezana imovina, ali kino bi bilo moguće prodati. Za ta dva projekta obnove treba oko 12 milijuna kuna, a za to ovog trenutka nemamo snage, a realno gledajući ima i puno drugih projekata koji su gradu potrebniji, sažeo je Hrg.

Kako je knjižnica registrirana i za kinoprikazivačku djelatnost, mogućnost da se filmovi kao nekada ponovno vrte i u obnovljenom Domu HV-a,  dodatna je pogodnost u prilog gradonačelnikovoj ideji. Ipak, Hrg je rekao da se još uvijek dvoumi oko davanja takvog prijedloga gradskim vijećnicima. Nasuprot tome, križevački gradonačelnik uopće nema dileme o opravdanosti preuređenja zgrade sinagoge za potrebe Državnog arhiva, i to makar se pokazalo da će ona umjesto prvo procIjenjenih 3-4 milijuna, koštati više od 7,5 milijuna kuna.
– Zato što već imamo građevinsku dozvolu, zato što se radi o novoj ustanovi u gradu, koja je, da tak velimo, i statusni simbol, zato što će unutra raditi 10-tak ljudi, a to je jedno poduzeće koje će financirati država, zato što će država opremiti čitav taj prostor i zato što bi tu zgradu ovako i onako morali uređivati, naveo je razloge gradonačelnik Hrg.

Problem pak dječjeg vrtića i jaslica, za čiju gradnju postoje tek pisma namjere privatnih poduzetnika, mogao bi se riješiti u prostorima jednog krila spavaonica u bivšoj vojarni, kazao je Hrg, dodavši da je za to ipak potrebno pozitivno mišljenje građevinske struke. A ako se građevinci slože, preostali prostor vojničkih spavaonica s velikim i visokim prostorijama i širokim hodnicima možda bi mogli postati treća križevačka osnovna škola.

Vezano

Komentari su zatvoreni.