Križevčani u karate reprezentaciji Hrvatske

Igor Vuković te Bruno i Klara Katavić križevački su borci koji ovih dana kao članovi hrvatske reprezentacije u Portugalu sudjeluju na pripremama za 6. svjetsko prvenstvo u Shito Ryu Karate Dou koje će se od 18. do 25. kolovoza održati u Pekingu u dalekoj Kini. Uz Križevčane, Od 13 članova reprezentacije na pripremama još sudjeluju Željo Preković iz Dubrovnika i Emir Pretnar iz Varaždina. Hrvatske borce u Portugalu trenira Tadashi Arai, jedan od najprestižnijih stručnjaka svjetske Shito Ryu Karate Do federacije.

Brat i sestra Bruno (10 godina) i Klara (12 godina) Katavić, koji se natječu u kategorijama do 40 kg i do 45 kg, još su 2007. i 2008. bili dobitnici plaketa za perspektivne sportaše grada Križevaca, a Vuković je primio poziv hrvatskog saveza za sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u najtežoj, tzv. elitnoj kategoriji (+74 kg) zbog sportskih rezultata prethodnih godina. Na dvoranskim pripremama treniraju triput dnevno, zajedno s reprezentacijama Španjolske, Kube, Mađarske i Portugala.

– Seminari tehnike održavaju se svakodnevno pa, iako je konstantno sunčano, vremena za kupanje i sunčanje nema, prenio je za portal Križevci.info dojmove iz portugalskog grada Faro 24-godišnji Vuković, koji hvali odličnu organizaciju priprema, a posebno angažman i trud glavnog koordinatora europskog shito ryu karate do saveza Daniela Faisce Coelhoa. Shito Ryu je jedan od četiri u svijetu priznata borilačka stila u karateu, uz Goju Ryu, Wado Ryu i Shotokan Ryu, a slovi kao vodeći stil u Svjetskoj karate federaciji.

Shito Ryu Karate Do klub Križevci postoji od 1996. godine i danas broji tridesetak clanova. Glavni trener kluba je sensei Bogdan Lipić, 6. Dan, inače tehnički direktor hrvatskog saveza i glavni instruktor za Shito Ryu u Hrvatskoj, koji će drugom polovicom kolovoza u Pekingu polagati za 7. Dan – stupanj crnog pojasa. Kako neslužbeno doznajemo, u pripremi je i izvanredna skupština križevačkog kluba na kojoj bi trebalo biti izabrano novo vodstvo koje će osnažiti suradnju s hrvatskim i zagrebačkim karate savezima te poraditi na popularizaciji ovog borilačkog sporta.

Vezano

Komentari su zatvoreni.