Koprivnica postaje rasadnik pravih gitarističkih virtuoza

Četvorica mladih gitarista osvojila srebra na međunarodnom natjecanju u Italiji. Srebrne gitarističke ruke imaju Jan Samaržija, Vedran Kučić, Matija Kučić i Vanja Posavec

Na nedavnom međunarodnom natjecanju klasičnih gitarista “Enrico Mercatali”, održanom u talijanskom gradu Goriziji, četvero se mladih koprivničkih gitarista kući vratilo sa srebrnim medaljama.

Medalje

U kategoriji gitarista do 15 godina srebro su donijeli Jan Samaržija i Vedran Kučić, učenici Osnovne glazbene škole Fortunara Pintarića, u klasi profesora Antonia Rumenovića. U kategoriji gitarista do 17 godina uspješan je bio Matija Kučić, polaznik drugog razreda Srednje glazbene škole u Križevcima, u klasi profesorice Tamare Perc, a u kategoriji do 20 godina Vanja Posavec, polaznik trećeg razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu, u klasi profesora Morena Vincekovića.

Najmlađi Jan klasičnu gitaru svira već četiri godine. Marljivo vježba po sat vremena svakog dana. Tek mu je dvanaest godina, a do sad je već osvajao brojne nagrade i priznanja. U slobodno vrijeme svira u rock bendu Paradajz i luk. Ipak, u životu se ne namjerava baviti glazbom, nego bi htio raditi nešto vezano uz matematiku.

I njegov godinu dana stariji kolega Vedran vježba svakog dana. Kao i Jan, ni on se ne želi baviti samo glazbom, nego će se okušati i u području informatike. Uz to, oba će dječaka nastaviti i glazbeno obrazovanje.
Unatoč svom talentu i rezultatima, dječaci skromno priznaju da uvijek mogu još bolje. S tim se slaže i njihov profesor Rumenović, kod kojeg tajne gitare otkriva 16 učenika.

Veći interes

– Prije pet godina, kada sam došao u Glazbenu školu, to je područje bilo bilo dosta zapušteno, posebno u usporedbi s obližnjim malim Križevcima ili Varaždinom koji ima veliku tradiciju. Danas često imamo koncerte, a priključuje nam se i sve više mladih ljudi. Svake godine sve je veći interes za upis u školu, a sigurno će isto biti i za srednju glazbenu školu koja s radom počinje na jesen – kaže Rumenović, a objašnjava kako će srednja škola imati i pripremne razrede za one koji nisu pohađali osnovnu školu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.