KRIŽEVCI – Jednima mračno – drugima posao

Dijelovi ljudskog tijela, mrtva novorođenčad koju roditelji nisu preuzeli nakon poroda ili fetusi nakon pobačaja bili su previše, teško sam podnosio miris klora, joda i svih ostalih dezinfekcijskih sredstava koja su se upotrebljavala – prisjeća se Marenčić

Tvrtka Krizantema Nova, godinama je bila zadužena za zbrinjavanje patološkog otpada koji nastaje kao nusproizvod operativnih zahvata u koprivničkoj bolnici. Riječ je o dijelovima ljudskog tijela koji se amputiraju točnije odrezanim rukama, nogama, zatim tkiva i organi odstranjenim tijekom operacija, placenta, fetusa te tkiva uzetih u dijagnostičke svrhe.

Vlasnik tvrtke Krizantema, Stjepan Marenčić ima više od dvadeset godina iskustva kada su mrtvi u pitanju budući da njegova tvrtka pruža i pogrebne usluge, no dijelovi ljudskog tijela, mrtva novorođenčad koju roditelji nisu preuzeli nakon poroda ili fetusi nakon pobačaja bili su previše čak i za njega.

– Kada nam je istekao ugovor s koprivničkom bolnicom odlučili smo ne baviti se više prijevozom i zbrinjavanjem patološkog otpada. Jednom mjesečno odlazili smo po otpad koji je do tada bio spremljen u bolničkim hladnjačama zapakiran u folijama i vrećicama. Usprkos pravilnom skladištenju i činjenici da smo otpad prevozili u za to prikladnim lijesovima, teško sam podnosio miris klora, joda i svih ostalih dezinfekcijskih sredstava koja su se upotrebljavala.- prisjeća se gospodin Marenčić nezahvalnog posla od kojeg je odustao.

Preuzeti patološki otpad prevozio se u Zagreb gdje se na Mirogoju spaljivao. Osim nelagode zbog pedesetak kilograma ljudskih dijelova tijela koliko se uobičajno mjesečno znalo nakupiti u bolnici, doznajemo kako je i neredovito plaćanje te mala zarada za nimalo ugodan posao bio razlog da se njegova tvrtka time više ne želi baviti. Unatoč činjenici da je on svoje obaveze redovito izvršavao, na naplatu je čekao znatno duže od dogovorenih 90 dana budući da Ministarstvo nije na vrijeme bolnici osiguravalo sredstva za tu svrhu.

Danas se tvrtka Krizantema bavi pogrebnim uslugama, prijevozom pokojnika, osiguravanjem sve potrebne opreme te je po tome najpoznatija u križevačkom kraju pa i šire, a patološki ljudski otpad prepustili su nekome s jačim živcima i želucima, kako je rekao Stjepan Marenčić.

MARICA KRNJIĆ, VLASNICA MARGARETE: Zadovoljni smo s prijevozom patološkog otpada

Tvrtka Margareta koja se bavi cvjećarstvom i pružanjem pogrebnih usluga, ima ugovor s koprivničkom bolnicom za zbrinjavanje patološkog otpada, a posao je dobila na javnom natječaju na koji su se javile još tri tvrtke s područja Koprivničko-križevačke županije. Unatoč prirodi posla kojim se bave, u tvrtki Margareta zadovoljni su suradnjom s bolnicom i ne smatraju prijevoz ljudskih dijelova tijela posebno morbidnim poslom.

Vlasnica tvrtke Marica Krnjić kaže kako se pogrebnim vozilom u za to posebno nabavljenim sanducima prevozi patološki otpad te tvrdi kako se za vrijeme pretovara i transporta ne osjete nikakvi mirisi kako tijela tako niti dezinfekcijskih sredstava. Bolnički otpad na Mirogoj prevoze ona ili češće suprug, ovisno o tome tko ima više vremena, a uglavnom je to dva puta mjesečno, ponekad i češće. U jednoj turi prevozi se 80 kg koliko teži otpad zajedno sa sandukom u koji se posprema i s kojim se zajedno spaljuje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.