Jan Bjeličić: ‘Brzopotezni šah me opušta’

Povodom nedavnog sudjelovanja seniorske ekipe ŠK Križevci u finalu Kupa Hrvatske u šahu, gdje su osvojili solidno 20. mjesto i ostvarili jedan od najznačajnijih rezultata ekipnog seniorskog šaha u novijoj povijesti križevačkog kluba, za portal Križevci.info razgovarali smo s aktualnim šahovskim prvakom Križevaca, 17-ogodišnjim Janom Bjeličićem.

KŽ.info: Najprije, pozdrav i čestitke na ovom najnovijem uspjehu. Jesi li očekivao da ćete osvojiti županijski kup i plasirati se u završnicu, kakva je bila atmosfera u ekipi?

Bjeličić: Hvala na čestitkama. Prije turnira ambicije nam i nisu bile prevelike, jer smo znali da ćemo se boriti za prvo mjesto s rivalom iz Svetog Ivana Žabna i drugoligašem Koprivnicom. No, kad smo došli na turnir i vidjeli da Koprivnica nije u najjačem sastavu, jer su neki igrači igrali na turniru Zagreb Open, onda smo već počeli razmišljati o tome kako bismo mogli ozbiljnije konkurirati za prvo mjesto. I što se turnir više bližio kraju očekivanja su sve više rasla.

KŽ.info: Ovim si uspjehom dostigao granicu od 2100 bodova na nacionalnom rejtingu i postao novi majstorski kandidat, prvi kod križevačkih šahista otkad klub ponovo kontinuirano djeluje od 2000. godine. Što treba učiniti za titulu šahovskog majstora?

Bjeličić: Kao u svakom sportu, i u šahu treba trenirati i puno raditi kako bi se moglo napredovati. Za titulu majstora trebalo bi ići na više turnira i tako stjecati potrebno iskustvo i, naravno, igrati sa što jačim igračima te ostvarivati dobre rezultate. Za takve pothvate treba odvojiti dosta vremena kojeg je nažalost sve manje. Sad mi je na prvom mjestu škola, ali se s druge strane trudim dovoljno vremena odvojiti i za šah.

KŽ.info: Za razliku od ekipnog natjecanja, na pojedinačnom prvenstvu Križevaca klupski kolege su i najčešći protivnici. Ove godine si u 11 kola imao svih 11 pobjeda, kako to komentiraš?

Bjeličić: Jako mi je drago zbog ovog uspjeha. Stvarno to nisam očekivao na početku turnira, no kad se zaredalo nekoliko pobjeda, i to protiv jačih konkurenata, odlučio sam stisnuti do kraja i igrati čvrsto, kako i inače volim igrati, te mi se na kraju to isplatilo.


KŽ.info: Ovogodišnji naslov gradskog prvaka nije ti prvi u karijeri, istu titulu osvojio si i 2007. kao petnaestogodišnjak. Možeš li spomenuti još neke svoje nagrade?

Bjeličić: Otkad igram šah ima nekoliko postignuća na koje sam posebno ponosan: četiri godine zaredom sam osvajao naslov županijskog prvaka u svojem uzrastu, 2006. godine sam bio 5. na državnom prvenstvu do 15 godina, osvajao sam brojne pehare i medalje  na brzopoteznim turnirima te sudjelovao na europskom prvenstvu do 16 godina i bio 66.

KŽ.info: Imaš li uzora u nekome od hrvatskih ili međunarodnih velikana iz svijeta šaha? Otkad se baviš šahom, odakle privrženost prema tom sportu?

Bjeličić: Šah sam počeo igrati u 6. razredu i što sam više igrao to me više zanimalo. Prije sam znao igrati s djedom i ocem koji su me i naučili prvim potezima. Nikad nisam imao neke uzore u šahu već sam se oduvijek divio šahovskim velikanima kako igraju i koliko znanja imaju. Ne mogu istaknuti nikoga tko me se posebno dojmio.

KŽ.info: Kako treniraš, je li ti dostupno dovoljno literature, koristiš li računalne programe za vlastito usavršavanje u šahovskoj igri? Kakav si u brzopoteznom šahu?

Bjeličić: Treniram sam kod kuće. Imam dovoljno literature za sada, a i ako mi zatreba uvijek mogu otići u klub gdje ima jako puno knjiga. Naravno, koristim i računalne programe, jer se i pomoću njih može puno toga naučiti. Brzopotezni šah volim igrati jer me opušta.

KŽ.info: Iduće školske godine si maturant opće gimnazije u Križevcima. Kakvi su ti planovi za budućnost, koji studiji te zanimaju?

Bjeličić: Što se tiče mojih planova prije sam htio upisati ekonomiju, no u zadnje vrijeme me sve više privlači Fakultet elektrotehnike i računarstva i namjeravam to upisati. SVjestan sam da ću onda imati manje vremena, no ne namjeravam odustati od igranja šaha.

KŽ.info: Za kraj, što bi preporučio mlađim generacijama u Križevcima zainteresiranim za šah, je li potrebno puno odricanja i usklađivanja sa školskim obavezama?

Bjeličić: Prvo bih rekao da se sve može kad se hoće. Ako netko voli šah bit će se spreman odricati radi njega. Realno gledajući, ako se dobro organizirate sve se može stići. Tako se i ja nisam morao ničeg odricati radi šaha. Ako se netko želi baviti šahom neće imati previše problema s usklađivanjem sa školskim obvezama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.