KRIŽEVCI – Direktorica Loborec: Stečaj odgođen, plaće stižu

Direktorica tvrdi kako upravo križevački pogon tvrtki radi gubitke, a posluje se zahvaljujući tvornici u Svetom Ivanu Zelini

Križevački pogon Zelinke čini se ipak neće u stečaj, barem tako tvrdi direktorica tvrtke Mara Loborec. Nakon što su radnice nedavno podigle prašinu svojom najavom kako će zbog neisplaćenih plaća pokrenuti stečaj, a direktorica najavila kako u tom slučaju na naplatu treba čekati mjesecima, ovih dana stiže vijest da je postignut dogovor.

– Radnici su odlučili povući stečaj, točnije svoju će odluku o tome deponirati kod javnog bilježnika, uz uvjet da im budu isplaćene sve zapostale plaće od početka godine, uključujući i plaću za svibanj. Do 23. lipnja tvrtka će ispoštovati sve obaveze prema radnicima uključujući i uplatu doprinosa te putnih troškova. Krajem mjeseca ugovaramo novi posao s inozemnim partnerima koji bi trebao osigurati daljnju proizvodnju. Koliko dugo ćemo imati posla ovisi i tome hoćemo li u rokovima izvršavati obaveze prema naručiteljima – rekla je direktorica Loborec.

Time je jasno stavila do znanja kako daljnja sudbina križevačkog pogona ovisi i o radnicama koje su dosad, po njezinim riječima, radile slabije, nisu odrađivale izgubljene dane, protestirajući na taj način zbog neisplate plaća.

– Trenutno nismo u mogućnosti isporučivati robu na vrijeme, zaostajemo za ugovorenim rokovima, a pogon u Križevima trebao bi imati promet od 55 tisuća eura mjesečno umjesto dosadašnjih 30 tisuća. Naravno, nisu sve krive radnice, već i neki tehnički realni nedostaci poput zastarjele kotlovnice i dotrajalog krova – objasnila je direktorica Mara Loborec trenutnu situaciju u Križevcima.

Zelinka tako mora riješiti svoju imovinu i fiksne troškove koji su sada preveliki i guše ovu tvrtku. Iako se već nekoliko godina posluje loše zbog jeftinije kineske robe spas još uvijek dolazi iz inozemstva za čije se partnere uglavnom i proizvodi.

Direktorica tvrdi kako upravo križevački pogon tvrtki radi gubitke, a posluje se zahvaljujući tvornici u Svetom Ivanu Zelini. Radnice, iako nisu željele istupati javno, ogorčene su takvim izjavama jer, kažu, rade vrijedno i profesionalno.

Radnice Zelinke tek su komentirale kako jedino žele raditi i za to dobivati plaću, a sindikalna povjerenica Đurđica Podolski također nije željela dati nikakvu izjavu za medije.

Sudbina pogona Zelinke u Križevcima ipak ne ovisi samo o ugovorenim poslovima i marljivosti radnica već i o Centar banci koja kao vjerovnik ima pravo raspolaganja imovinom križevačke tvornice.

Grad pomaže radnicama

U rješenje priče djelomično se uključio i Grad, no samo kako bi radnicama olakšao težak financijski položaj. Gradonačelnik Branko Hrg kaže kako se ne želi miješati u odnose unutar tvrtke iako mu je želja da radnice i dalje rade ovdje i da pogon normalno posluje. Kao dio socijanih mjera Grad je radnicama sa svog područja odlučio pripomoći jednokratnom novčanom pomoći, a radi se i na pomoći njihovim obiteljima za pokrivanje dijela režijskih troškova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.