Križevački puhači ponovo među najboljima u Hrvatskoj

Prošlog je vikenda održana 23. državna smotra puhačkih orkestara Hrvatske u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, na kojoj je Gradski puhački orkestar Križevci nastavio uspješnu tradiciju nastupa na ovom natjecanju. Tako je peti put zaredom najbolje amaterske puhačke orkestre u Hrvatskoj udomaćio grad Novi Vinodolski. Dvodnevna smotra ugostila je preko 500 glazbenika okupljenih u 14 orkestara iz raznih krajeva Hrvatske, koji su svoj nastup izborili putem županijskih natjecanja.

Već tradicionalno, u ranim poslijepodnevnim satima prvog dana smotre, ulicama Novog Vinodolskog održan je zajednički svečani mimohod svih orkestara, koji se uz zvuke glazbe kretao prema Domu kulture Novi Vinodolski, gdje je smotra održana. Cijeli taj svečani dio neposredno prije samog natjecanja zaključen je skupnim muziciranjem na gradskom trgu u blizini Doma kulture. Iako je za vrijeme mimohoda pogled u nebo ukazivao na to da će kiša ponovo pomrsiti račune svečanosti, baš kao i prošle dvije godine, to se srećom nije dogodilo, pa je sve na najbolji način privedeno kraju i moglo se polako koncentrirati za natjecateljski dio.

Nakon otvaranja susreta u 17:30, nastupilo je ukupno 8 orkestara, među kojima i Gradski puhački orkestar Križevci. Nakon što su Križevčani zaključili natjecateljski dio prvog dana, smotru je dodatno obogatilo i revijalno muziciranje gostujućeg orkestra Gersthofer Blasharmoniker iz Njemačke. Idućeg dana s početkom oko 11:00 nastupilo je preostalih 6 orkestara, a sve je okončano oko 13:00. Nakon što je posljednji orkestar nastupio, održana je kraća stanka, tijekom koje koje je povjerenstvo moralo donijeti konačnu odluku o najuspješnijim orkestrima.  Za to vrijeme svi orkestri okupili su se u Domu kulture u zaista sjajnoj atmosferi iščekujući rezultate.

Stručno povjerenstvo u sastavu Mladen Tarbuk, Miro Saje i Šime Vulelija, koje je kroz dva dana zaredom pomno pratilo nastupe, najboljim amaterskim puhačkim orkestrom Hrvatske u 2009. godini potpuno zasluženo proglasilo je Gradsku glazbu Imotski, osvojivši prvu nagradu – tenor saksofon. Gradska glazba “Trenkovi panduri” iz Požege su za 2. mjesto osvojili set činela za bubanj, Limena glazba Lepoglava za 3. mjesto set udaraljki, a Križevčani za 4. mjesto kofer za tenor saksofon. Nakon podjele priznanja i nagrada, održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici orkestara s dirigentima, te stručno povjerenstvo.

I ove godine Križevčanima je, dakle, pošlo za rukom biti među najboljim orkestrima Hrvatske, što je zaista vrijedan rezultat, pogotovo uzevši u obzir da je konkurencija bila vrlo jaka, te činjenicu da već nekoliko godina zaredom Gradski puhački orkestar Križevci uspjeva biti u samom vrhu, što posebno veseli i motivira. Uspjeh je došao kao kruna vrlo predanog rada i odricanja svih članova orkestra na čelu s dirigentom Mariom Komazinom, koji godinama uspjeva zadržati visoku razinu motivacije i jedinstva među članovima orkestra. Taj uspjeh još je veći s obzirom da Gradski puhački orkestar Križevci iz godine u godinu svojim rezultatima redovito ostavlja iza sebe orkestre koji dolaze iz sredina s mnogo izraženijom tradicijom puhačke glazbe, a samim time i kudikamo izdašnijom financijskom potporom.

Potrebno je ovdje i istaknuti izuzetan trud vodstva orkestra, koje posljednjih godina ulaže velike napore kako bi osiguralo što više sredstava nužnih za normalno funkcioniranje orkestra. Ponajprije se ovo odnosi na obnovu instrumentarija i notnog materijala, a i intenzivno se radi na dugogodišnjem planu kupnje novih odijela, kako bi orkestar zasjao u novom sjaju primjerenom njegovim uspjesima.

Također, iako jedan od najboljih u Hrvatskoj, Gradski puhački orkestar Križevci još uvijek traži svoj glazbeni dom – prostor koji bi pripadao samo orkestru, a koji bi osim održavanja redovitih proba (koje se trenutno održavaju u maloj dvorani Hrvatskog doma) omogućio držanje instrumenata i ostale pripadajuće opreme. Članovi orkestra nadaju se da će se i to uskoro promijeniti, čime bi se osigurali još bolji uvjeti za ostvarenje izvrsnih rezultata. Na kraju valja čestitati Gradskom puhačkom orkestru Križevci, koji je ponovo pokazao da Križevci, osim sjajnog tamburaškog orkestra, imaju barem još jednu instrumentalnu glazbenu uzdanicu, koja služi na ponos svome gradu gdje god da se pojavi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.