Spasitelj stare sorte ‘kleščec’

ŠAMPION Dragutin Kamenjak iz Križevaca vrhunski je vinski stručnjak
KRIŽEVCI – Graševina kasne berbe 2007. donijela je na ovogodišnjoj Izložbi vina Križevačkih goric trostruku pobjedu Dragutinu Kamenjaku, višem predavaču vinarstva na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Stručnjaci na čelu sa Zdenkom Ivankovićem sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta ocijenili su njegovo vino vrhunskim, te još tri vina zlatnima, a jedno srebrno, među 112 uzoraka iz Hrvatske i Mađarske, koja su osvojila 23 zlatna, 55 srebrnih i 18 brončanih odličja. Pripali su mu i naslovi šampiona izložbe i križevačkih gorica, te gradonačelnikova vina, koje će vlast darivati gostima u posebnim prilikama. Uspjeh nije slučajan jer je lani ponio naslove i županijskoga i gradonačelnikova vina. A vinogradarstvom se počeo baviti iz hobija prije desetak godina, radi druženja u klijeti.

– Nakon pet sati rada za računalom i predavanja studentima odmorim se u vinogradu iako on traži slugu, a ne gospodara. Odličja i priznanja raduju. No, još mi je draži projekt za spašavanje zaboravljene domaće sorte grožđa, neobična imena “kleščec”, koju su podržali i županija i grad Križevci – kaže Kamenjak.

Nositelj je projekta obnove zaboravljene sorte grožđa
Nositelj je projekta obnove zaboravljene sorte grožđa
Foto: Ottone Novosel

Nekoliko trsova je pronašao kod starih vinogradara i zasadio u četiri vinograda u Virju, Kalniku, Križevcima i Kloštru Podravskom, koji daju 300-400 litara vina. U svom vinogradu u Greberancu posadio je 1000 trsova.

– Sorta je prilagođena našim područjima, dozrijeva ranije od graševine i kasnije od chardonnaya. Kao izvorna domaća sorta neće imati ograničenja kao druge kad uđemo u EU, pa je to prilika za naše vinogradare da njome zasade nove površine. Ima ovdje još neobrađenog zemljišta koje bi se moglo zasaditi novim vinogradima, no cijene su kao da se radi o gradilištima, pa je ulaganje skupo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.