‘Impromov’ dug dvostruko veći od imovine

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru održano je ispitno i izvještajno ročište za križevačku Mesnu industriju Improm u stečaju. Prema riječima stečajnog upravitelja Darka Šketa, ukupno je prijavljeno i priznato 73 milijuna potraživanja, s time da su oko tri milijuna kuna potraživanja radnika, koja su u prvom isplatnom redu.


Najviše, 28 milijuna kuna potražuje Privredna banka, a slijede Populare banka s pet i Erste banka sa šest milijuna kuna i oni imaju hipotekarno pravo na svoja potraživanja. Zasad je, prema riječima Šketa, jedino sigurno da će radnicima biti isplaćen dug.
– Ono što je sad sigurno, dakle, ove tri najniže plaće i pola otpremnine to bi trebali dobiti kako je uobičajeno, nekih otprilike dva mjeseca nakon ovog ispitnog ročišta, kaže Šket.
http://www.radio-koprivnica.hr/images/vijesti/tumb_200905291150420.sket1.JPGNa izvještajnom ročištu vjerovnici su podržali ugovor o uslužnoj proizvodnji s Podravkom, temeljem kojega je već zaposleno 29 radnika, a prihvaćen je i prijedlog za nastavak stečaja i to na način da se ne ide sa unovčenjem odmah, kao što bi to bilo uobičajeno, nego da nakon otprilike dva, tri mjeseca, eventualno početkom rujna ili listopada, odbor vjerovnika donese odluku o unovčavanju oglašavanjem prodaje kompletne imovine usmenom javnom dražbom.
Ključno je, kaže Šket, što će se odluka o prodaji donositi nakon što se vidi kako će se proizvodi pod markom Gušti pod okriljem Podravke ponovno vratiti na tržište. No, ono što je obeshrabrujuće za vjerovnike koji od ‘Improma’ nastoje naplatiti dugovanja, je to što iz materijalne procjene imovine, dakle građevinskih objekata, zemljišta i opreme, te potraživanja vjerovnika proizlazi da su obaveze dvostruko veće od imovine.  
Jedna je nada, kaže Šket, da se povratkom Impromovih proizvoda, postigne veća cijena križevačke mesne industrije. Proizvodnja je, prema njegovim riječima, krenula, a s Podravkom dogovorenih devet proizvoda iz asortimana Gušti naći će se u trgovinama za koji dan. Istovremeno se pregovara i o proizvodnji asortimana Vegeteriana, a ugovorena proizvodnja od 25 tona proizvoda mjesečno, Šket kaže kako će se ostvariti već u lipnju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.