Pinocchio

S ozbiljnošću koja plaši, osmijehom koji obara i stisnutim usnama koje prijete, svi gladni vlasti, moći i privilegija, kandidati, još su tamo gdje su ih lijepili ili vješali optimisti.  Sve je gotovo u prvom krugu jer Križevčani žive u žurbi i  nemaju vremena za drugi krug i tako, barem simbolično, gubernatoru pokazati da je grešan i da njegov način vladanja kod velikog broja njegovih podanika izaziva ozbiljno podozrenje. Od onih tridesetak  posto birača koji su izišli na izbore,  njih 53.4 posto dalo mu je svoj glas i ovlastilo ga da u novom mandatu bude – još gori. Ja mu nisam dao svoj glas, ja sam njegova opozicija, njegov kritičar i on to zna, pa kada se sretnemo, dok ja hodam drito, on bježi na drugu stranu ulice. Kritiziram ga i napadam zbog sebe i svih vas. Zbog prosperiteta moga i vašega grada, zbog mutne i dešperatne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti. Zbog lažnih obećanja i prevara u prošlom mandatu i laži i neostvarivih obećanja danih u ovoj kampanji.

Svi oni koji me znaju, znaju i da sam davno prije izbora predvidio ovakve rezultate i da sam bio skeptik spram šanse opozicije jer sam ”ponudu” smatrao slabašnom i internom igrom pojedinaca i skupina u pokušaju da sačuvaju prvenstveno – svoj status!

Pratio sam i grozio se nad kampanjom SDP-a, u kojoj je Geppetto svog Pinocchija vodio od kavane do kavane, od terase do terase, pokazujući ga gradu i svijetu, ne shvaćajući da je i tako skromnom kandidatu upravo on dodatni kamen oko vrata. Glasine govore da se Pinocchio bio malo osilio i pokušao otrgnuti s uzničkog lanca, ali je dobio po prstima. Pa kakav bi mi to bio gradonačelnik koji pristaje da tako očito bude marioneta u rukama ”sekretara” i da unaprijed proda i sebe i svoju osobnost? Postavlja se logično pitanje: ima li je uopće!?

I takav, kandidat je sakupio 35 posto glasova pa to, kao i uspjeh njihove liste, smatram odrazom želje građana za promjenom i potvrdom svog stava da bi se promjena i desila da je ponuđeni kandidat bio kvalitetan, autentičan, pripremljen i za kampanju! 

Treći kandidat, usprkos silnom optimizmu kojem  sam svjedočio, nije imao realne šanse. Iz dva razloga, ni mandat sredinom 90-ih nije odradio do kraja, a neki njegovi postupci ostavili su duboki trag pa se repovi vuku i danas. Gradska scena apsurda traži i iziskuje nova lica, ali je i njegovih 8 posto i dva vijećnička mjesta zapravo značajan rezultat koji nam obećava, ako ništa drugo, onda barem sjednice gradskog vijeća bez kraja i vrhunsku zabavu za slušatelje lokalnog radija.

Stari je gradonačelnik dakle i novi gradonačelnik i ta činjenica ništa ne govori o njemu, ali govori o našem gradu i nama – biračima. O našoj svijesti, ambicioznosti, kriterijima.

Svaki put kada sam pokušao dokučiti zašto bi na izbornom listiću netko zaokružio Hrgovo ime, nikako nisam mogao naći ni jedan jedini suvisli razlog za to. 

Skromne biografije, skromnog obrazovanja, ne govori strani jezik, iza sebe nema nikakvu karijeru, ni u struci ni izvan nje, informatički neobrazovan, nigdje nije bio i nikoga nije sreo, skromnog općeg znanja i kulture. Suhoparnog je jezika i stila i sve to pokazuje da nije pravi reprezentant grada respektabilne kulturne baštine, ni gospodarskog lobija, a posebno nije reprezentant mladih Križevčana i njihove zavidne obrazovne strukture.  

Pa, ipak, u demokratskim izborima, gdje svatko ima pravo osobnog odabira, on je dobio najveći broj glasova i povjerenje birača. Po meni to je žalosna činjenica koja samo potvrđuje da su konformizam s jedne strane, a podobnost, korupcija, crni fondovi, osobno bogaćenje, negativna selekcija, laži, ucjene, prijetnje, pojedinačne osvete i progoni onih koji drugačije misle i govore s druge strane – da je sve to postalo naša svakodnevica i sastavni dio života ovoga grada, te da mi građani i birači to nismo spremni vidjeti, suprotstaviti se, a još manje sankcionirati, već naprotiv – svemu tome ovim izbornim skorom, dajemo svoj blagoslov!

Ako je tako, ako je to način vladanja i credo vrijedan još jednog mandata – čestitam, Gradonačelniče, na izbornoj pobjedi i želim puno uspjeha u omasovljenju kolone Križevčana koji svako jutro u pola šest, dok ti mirno spavaš, žure na željezničku stanicu.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.