Premlaćivanje na stubištu tužiteljstvu nije nasilništvo

PRAVOSUDNA LOGIKA

Da pravosuđe katkad vidi pravdu i logiku drukčije nego što bismo to mi, obični smrtnici, očekivali, pokazuje i priča Davora Ciglera, 24-godišnjeg studenta iz Križevaca, koji je pretučen na stubištu, a tužiteljstvo je zaključilo da to nije nasilničko ponašanje. Da se sve odigralo pred zgradom, na ulici – bilo bi!


Davor Cigler studira u Zagrebu

Davor je, naime, skupo platio prekid s djevojkom i iseljenje iz zajedničkog podstanarskog stana. Još 30. prosinca oko 18 sati s njom je spremao stvari iz stana na petom katu zgrade u Prečkom kad su ušla četiri mladića. Zvali su ga da iziđe na stubište.

Tamponi u nosu

– Dočekali su me na stubištu i počeli tući, među njima je bio i novi Jelenin mladić. Trajalo je to nekoliko minuta, kad nas je Jelena razdvojila i susjeda izišla vidjeti što se događa. No to se nastavilo i onda me jedan od njih šakom udario u nos. Ozljedu su mu sanirali u bolnici u Vinogradskoj, tjedan je dana u nosu imao tampone.

Čudili su se što Hitna nije obavijestila policiju o teškim ozljedama, nego je to učinio tek Davorov otac Darko na Staru godinu. Darko je netom umirovljeni policajac i dobro poznaje proceduru. Pismenu prijavu policiji Cigleri su podnijeli 2. siječnja. Naknadno je otkriveno da su počinitelji bili Damir Šalinger, Pero Glavaš i Tomislav Dorotić, no četvrtog nije bilo.

– Glavni i odgovorni, koji je sve i organizirao, bio je Vladimir Pušić, novi Jelenin mladić, ali njega policija nije navela – kažu Davor i Darko. Sumnjaju da je Pušić “izuzet” s popisa osumnjičenih zbog veza koje u policiji i sudstvu ima njegov otac Nikola, odvjetnik iz Vrbovca.

Policija je trojicu kazneno prijavila zbog nasilničkog ponašanja. Pošto su Cigleri bili 17. ožujka na prepoznavanju na policiji, gdje je među svjedocima bio i navedeni Vladimir Pušić, prošloga petka 8. svibnja u pošti ih je dočekalo pravo iznenađenje: općinski državni odvjetnik odbacio je kaznenu prijavu protiv trojke za nasilništvo, jedino je Šalinger optužen za teško ozljeđivanje.

Sukobio se sa sobom!?

– Piše da je Davor Cigler došao u verbalni sukob s Davorom Ciglerom! Zamislite, ispada da sam ja došao u sukob sam sa sobom i sam se ozlijedio?! – ne prestaju se čuditi mladić i roditelji.

Ciglere je dodatno ogorčio navod da je nasilničko ponašanje ono koje se ostvari na javnome mjestu. – Kažu da stubište petog kata nije javno mjesto, nego dio za stanare – zbunjeni su Cigleri, a ponovno im je sumnju pojačao izostanak V. Pušića i s liste osumnjičenih za nasilništvo.

Kuljiš: Kad sam pretučen, policija nije ni podnijela prijavu

Sličan napad na stubištu doživio je i Denis Kuljiš. – Razlika je između ovog i mog slučaja što u mojem slučaju policija i nije podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Provele su se neke istražne radnje, ali bila je riječ o opstrukciji istrage – kaže on. Njegovo je mišljenje da je “tužiteljstvo najkorumpiranija, a policija institucija s najnesposobnijim ljudima” pa zbog toga i ima ovakvih nelogičnih odluka. – Mislim da problematične ljude ne postavlja Faber nego netko stvara policiju izvan institucije, kao što je i USKOK – smatra Kuljiš. (S. V.)

Vezano

Komentari su zatvoreni.