Tamburaši nakon 10 godina opet nadsvirali europsku konkurenciju

Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca nakon točno 10 godina opet je pokorio Europu! Sa 57. europskog glazbenog festivala za mlade u Neerpeltu u Belgiji vratili su se s prvom nagradom, a međunarodni žiri izvedbu im je ocijenio s “cum laude”. Time su,rekla je ravnateljica škole prof. Branka Špoljar, ponovili uspjeh iz 1999., kad su na istom natjecanju osvojili “summa cum laude”.


– Na Festivalu je bilo 100 orkestara u sedam kategorija, iz 22 zemlje, objašnjava prof. Špoljar. Križevački orkestar vodio je Matija Fortuna, student Muzičke akademije, koji je i sam prvi put u Neerpeltu bio svirač, pod ravnanjem svoga oca Stjepana. Glazbene svečanosti u Belgiji održavaju se svake godine, no Križevčani nisu, zbog skupoće puta, bili tamo češće.
– Ovako je i bolje ispalo jer smo novim trijumfom obilježili deset godina od prvoga uspjeha, ali i 30 godina Tamburaškog orkestra – kaže ravnateljica. U mladom sastavu, koji bi zbog dosadašnjih međunarodnih priznanja mogao biti i hrvatska reprezentacija, bio je 31 svirač.

Neki su, zbog drugih školskih obveza, otkazali put, no sada im može biti žao. Belgijska i publika iz drugih zemalja od Orkestra je čula uvertiru iz Seviljskog brijača, Markovićevu Fantaziju Bacha, Cossettove Varijacije i Potočnikovu Crvenu trešnju. Uz njih, u Neerpeltu, koji je sav – kažu – zračio glazbom, bio je i orkestar Paje Kolarića Osijek i Udaraljkaški ansambl BingBang, u kojemu je i Križevčanin Josip Konfic. Taj je kvartet ocijenjen najboljim u svim kategorijama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.